Vepřové maso nemusí být jen ovar. Pro mě úplně nejlepší kombinace je vepřové a jablíčka nebo pečený česnek s cibulí a bylinkami…
Pečené vepřové koleno s jablky
K vepřovému masu se jablíčka skvěle hodí, protože např. divoká prasata se v přírodě běžně živý spadanými jablky. Pak je jejich maso lahodnější. Je to opravdu gurmánský zážitek …
Na pečené kolínko potřebujeme:
1 zadní koleno
2 jablka (Goldeny)
1 velkou cibuli
4 větší brambory – prostě porce pro přílohu pro 2 osoby podle velikosti brambor
3 větší stroužky česneku
4 snítky tymiánu
1 větvička rozmarýnu
5 lístků šalvěje
1 lžíce medu
3 lžíce balzamicového octa (bílého)
sůl, pepř, oříšek másla
Koleno omyjeme, kůži křížem nařízneme, aby se lépe upeklo, osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Jablka rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtiny, cibuli také na čtvrtiny – tu dáváme i se slupkou, dá pak barvičku výpeku. Česnek neloupu, dávám ho i se slupkou, všechnu zeleninu a jablka dáme do pekáčku k masu. Zasypeme bylinkami, podlijeme vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 190 horkovzduch a 200 normální trouba na 2 – 2,5 hodiny – podle trouby a podle velikosti kolena. Během pečení přeléváme koleno výpekem.
Po hodině pečení smícháme v mističce ocet s medem a koleno tím polijeme nebo potřeme mašlovačkou a popřípadě doplníme vodu a máslo. Nakrájíme brambory na čtvrtky nebo na osminky a dáme do pekáčku k masu a dopékáme další hodinu až hodinu a půl podle velikosti nakrájených brambor.
… no a tady je výsledek, je to moooc dobrý
Krkovička v hořčičné marinádě se šalvějí
2 plátky krkovičky
1 lžíce hořčice
1 lžička balzamikového octa (bílý)
8 lístků šalvěje
nať z řapíkatého celeru
sůl, pepř, máslo, trochu vody
Krkovičku nasolíme, opepříme a potřeme marinádou (hořčice, ocet a polovina nasekaných lístků šalvěje). Dáme na půl hodiny odležet do lednice. Poté dáme do pekáčku, přidáme druhou půlku nasekané šalvěje, máslo a trochu vody a dáme do trouby. Pečeme na 200 stupňů cca 80 minut. 5 minut před dopečením zasypeme nakrájenou natí celeru. Podáváme s bramborem.
Můžeme přidat i domácí čatní – nejlépe paprikové
a nebo můžeme udělat salát z řapíkatého celeru, petrželky, olivového oleje a balzamikového octa, soli a pepře.
Vepřová krkovička se slaninou a šalvějí a s pečenými balkánskými paprikami
Pro 2 porce:
2 plátky vepřové krkovičky
sůl, pepř
olej
6 lístků čerstvé šalvěje
150 g uzeného vepřového boku s pepřem
Na balkánské papriky:
2 dlouhé červené papriky
jedno balení balkánského sýru (Balsýr)
2 stroužky česneku – nakrájené na plátky
2 cibule
4 oloupaná rajčata nebo rajčata v konzervě
sůl, pepř, olivový olej
Krkovičku nasolíme, opepříme a opečeme na oleji. Přendáme do pekáče společně s nakrájenými syrovými bramborami. Na maso poklademe plátky slaniny a navrch ještě dáme na každý kus masa lístky šalvěje nebo šalvěj můžeme rozkrájet a dát pod maso. Zbylou slaninku poklademe na brambory. Podlijeme výpekem z pánve a vodou a pečeme při 200 stupních cca hodinu až hodinu a čtvrt společně s bramborami.
Mezitím si uděláme papriky – Papriky omyjeme, zbavíme hlavičky se stopkou, zbavíme semínek a vnitřek naplníme balkánským sýrem, ale moc netlačíme, aby paprika nepraskla. Do malého pekáčku dáme rozkrájenou cibuli na kolečka nebo proužky, na plátky rozkrájený česnek a navrch poklademe papriky, které osolíme, opepříme a vnitřek můžeme zakrýt čepičkou, kterou jsme předtím odřízli. Dáme péct do trouby na 200 stupňů cca půl hodiny. Pak spaříme a oloupeme rajčata a nakrájíme na kostičky. Nebo můžeme použít rajčata v konzervě. Ta přidáme po půl hodině pečení k paprikám a ještě tak půl hodiny dopékáme, dokud paprika nebude měkká a sýr v ní nebude zpečený (trochu možná vyleze z papriky).
A takhle vypadá výsledek
Vepřová pečeně na jalovci
4 plátky vepřové pečeně
1 větší mrkev
stejný díl celeru
1 stroužek česneku
2 dcl červeného vína
3 bobkové listy
6 kuliček jalovce
máslo, pepř, sůl, olej
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku. Nakrájíme na větší kousky mrkev a celer, česnek na plátky a přidáme k masu. Na maso nasypeme cca 6 kuliček jalovce, 3 bobkové listy, pokapeme olejem a zalijeme 2 dcl vína a dáme do trouby nahřáté na 220 stupňů a pečeme cca 30 minut.
Poté na plátky masa poklademe kousky másla – na každý plátek máslo velikosti vlasškého ořechu. Troubu stáhneme na 180 stupňů a dopékáme až bude maso měkké. V době pečení maso tak 2x polijeme výpekem, aby nebylo vysušené. Podáváme s vařeným bramborem.
Můj tip: Můžeme při servírování přidat na zvláštní talířek nebo do mističky i některé čatní, již zmíněné v receptech výše – například jablečné nebo cibulové, k vepřovému se nejvíce hodí.
Vepřová pečeně na černém pivu s kořenovou zeleninou
Pro 2 osoby:
2 plátky pečeně
1 malá mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 menší kyselejší jablko (např. letní ze zahrádky)
Na marinádu:
1 větší cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce worcesterové omáčky
3 lžíce čínské sojové omáčky
6 lístků šalvěje
6 větviček tymiánu
250 ml černého piva
sůl, pepř, lžíce cukru
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme nadrobno nakrájený česnek, worcesterovou omáčku, sojovou omáčku, nasekané lístky šalvěje, tymián, cukr,sůl, pepř a pivo a vše smícháme. Do marinády naložíme plátky (min. dvě hodiny, nejlépe na 24 hodin).
Plátky po namarinování vyndáme. Do pekáčku nakrájíme řapíkatý celer, mrkev a jablko. Na zeleninu poklademe naložené maso, můžeme ještě přisolit a připepřit a zalijeme marinádou. Dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme cca 45 minut. Podáváme s vařeným bramborem.
Tip: lze podávat s jablečným čatní nebo se zakysanou smetanou smíchanou s koprem, solí a pepřem.
Vepřová pečeně na česneku a cibuli se špenátovým pyré a bramborovými noky
1 kg vepřové pečeně
4 stroužky česneku
1 velká cibule
sůl, pepř
Na špenátové pyré
2 špenátové protlaky (lepší je použít listový špenát, ale ne každý ho má rád)
1 kelímek zakysané smetany
2 velké stroužky česneku
sůl, pepř
Na bramborové noky
5 větších brambor
hrubá mouka
hrubá krupice
1 vejce
sůl
1 lžička octa + 1 lžička do vody na vaření noků
Maso omyjeme, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku, přidáme celé stroužky česneku (klidně i se slupkou), cibuli rozčtvrtíme a přidáme k masu (tu také se slupkou, jen stáhneme vrchní nejsušší slupku). Podlijeme trochou vody a dáme do trouby na 2,5 – 3 h na 200 stupňů. Maso během pečení podléváme výpekem, aby bylo uvnitř šťavnaté.
Mezitím si oškrabeme brambory, nakrájíme na kostičky a dáme vařit. Pak je namačkáme v lisu nebo nastrouháme na struhadle, zasypeme moukou a krupicí, osolíme, přidáme vejce a lžičku octa. Ještě nezpracováváme, těsto by řídlo.
Připravíme si špenát. Protlak vyklopíme do kastrolu nebo na pánev a necháme z něj vyvařit vodu. Až zhoustne, přidáme 2 prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a celou zakysanou smetanu a necháme malinko provařit, až smetana se špenátem zhoustne.
Zpracujeme bramborové těsto a do vařící vody přidáme ještě lžičku octa, aby se knedlíky nerozvařily. Z těsta uděláme váleček a z něj nakrájíme noky. Ty dáme do vařící vody a necháme vařit než vyplavou.
Zapečená kotleta s pepřovým pyré a omáčkou z červeného vína
2 porce kotlety s kostí
sůl
pepř
olivový olej
brambory
1/2 kelímku smetany na vaření
šálek mléka
1 lžíce ostré hořčice
1 lžíce protlaku
1/2 lžíce sojové omáčky
1 dcl červeného vína
oříšek másla
Kotlety nařízneme na okrajích, aby se nám na pánvičce nezkroutily, osolíme, opepříme a opečeme na pánvičce. Uvaříme brambory, zcedíme je, zalijeme mlékem a smetanou, přidáme hořčici a hodně pepře a vyšleháme na hustou kaši. Kotlety by měly být tak hotové, aby z nich netekla růžová šťáva. Dáme je do pekáčku, pokapeme olivovým olejem, na maso dáme plátek šunky a navrch nandáme kaši a dáme zapéct na 200 stupňů cca 20 minut. Mezitím si vezmeme výpek z masa z pánvičky a na té samé pánvi uděláme omáčku tak, že do výpeku přidáme víno, protlak a sojovou omáčku a zredukujeme do zhoustnutí. Do hotové omáčky vmícháme oříšek studeného másla. Mícháme pouze pohybem pánvičky. Ihned podáváme, aby se máslo moc nerozteklo a neoddělilo od omáčky.
Vepřová krkovička pečená na česneku a cibuli s dušenou kapustou
Vepřová krkovička
1 středně velké cibule
2 velké stroužky česneku
1 malý špalíček špeku
kapusta
sůl, pepř
Vepřovou krkovičku nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete a vložte do pekáčku. Přidejte 1 nakrájenou cibuli na plátky a 1 stroužek česneku, podlijte trochou vody a dejte péct na 220 stupňů na hodinu. Mezitím si nakrájejte kapustu na nudličky a dejte vařit. Asi po čtvrt hodině vodu z kapusty slijte a dejte vařit do druhé vody doměkka. Když je maso upečené, nakrájejte na kostičky druhou cibuli a špek a oboje zarestujte v kastrolu. Přidejte maso z pekáčku i s výpekem a cibulí a duste ještě chvíli, dokud není maso úplně měkké. Pak přidejte zcezenou kapustu, ještě mírně osolte a opepřete podle chuti a přidejte rozmačkaný stroužek česneku. Už jen kapustu ohřejte, nevařte moc dlouho, jinak zešedne. Podávejte s vařeným bramborem.
Toskánská vepřová pečeně s česnekovou kaší
1 kg vepřové pečeně s kostí
1 lžička sušeného oregana
1 lžička rozmarýnu (čerstvý nebo sušený, ale ne mletý)
1/2 lžičky chilli
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky pepře
sůl, olivový olej
Na česnekovou kaši:
5-6 větších brambor
1 lžička soli
1 celá palička česneku
1/2 lžičky tymiánu
špetka hrubozrnné soli
lžíce olivového oleje
2 dl mléka
Vepřové nasolíme. V mističce smícháme olivový olej se sušenými bylinkami, chilli,kmínem a pepřem a toutou kašičkou rovnoměrně celé vepřové potřeme. Troubu rozpálíme tak na 200 stupňů, maso podlijeme vodou a pečeme zhruba 2 hodiny – záleží na typu trouby. Maso během pečení tak minimálně dvakrát polijeme výpekem, aby bylo šťavnaté. Mezitím si připravíme česnek. Palici rozebereme na jednotlivé stroužky, které necháme i se slupkou, dáme je do malé zapékací mističky, zasypeme tymiánem a špetkou hrubozrnné soli, polijeme olivovým olejem a dáme péct též do trouby tak na hodinku. Česnek by neměl zhořknout, ale měl by být krásně měkký, aby šel vyloupnout ze slupky. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a zalijeme mlékem. Rozšleháme na hladkou kaši. Upečený česnek vyloupeme nožíkem nebo prstem ze slupky a měkkou dužinu dáme do kaše. Tu ještě podle potřeby dosolíme a už jen česnek rozmícháme v kaši a nebo můžeme ještě mírně prošlehat, pokud někdo nemá rád kousky česneku.
Vepřová žebra na medu
1 kg vepřových žeber
sůl, pepř
6 lžic sojové omáčky
4 lžíce worcesterské omáčky
2 lžíce bílého vinného octa
4 lžíce medu
1/2 lžíce cukru
chilli
1 lžíce solamylu
3 lžíce tmavého piva
1 lžíce rajského protlaku
Žebra osolíme a připravíme si marinádu. Smícháme sojovou omáčku, worcester, med, vinný ocet, cukr, chilli, pivo a protlak v hladkou marinádu. Do ní naložíme žebra a dáme tak minimálně na dvě hodiny do ledničky, lépe však přes noc, aby se marináda dostala pořádně do masa. Po namarinování žebra necháme trochu od marinády okapat a dáme je do pekáčku. Předehřejeme troubu na 210 stupňů, žebra dáme do trouby a pečeme tak 15 minut. Poté teplotu snížíme na 170-180 a pečeme doměkka, ještě minimálně hodinu a půl, po celou dobu pečení žebra poléváme výpekem, aby se nevysušily. Marinádu dáme do pánvičky a vaříme na mírném ohni. Lžíci solamylu rozpustíme v trošce studené vody a přidáme k marinádě a ještě chvilinku povaříme, aby zhoustla. Tak půl hodiny před dopečením žeber na ně nalijeme marinádu a pečeme ještě tak půl hodiny, aby se marináda hezky do žeber vsákla a utvořila na nich krásný lesklý a lepkavý povrch. Čas pečení je orientační, záleží na typu trouby, ale maso musí být měkké a žebra by se měla rozpadat.
Vepřová pečeně v hořčičné marinádě se šalvějí a jablíčky
Na 2 porce:
2 plátky vepřová pečeně
2 lžičky plnotučné hořčice
5 lístků šalvěje
2 lžičky oleje (+ olej do pánve na smažení)
1 lžička jablečného octa
sůl, pepř
3 menší jablka
1 středně velká cibule
Plátky na krajích malinko nařízneme, aby se na pánvi nekroutily, osolíme a opepříme. Do malé mističky dáme 2 lžičky hořčice, 1 lžičku octa, 2 lžičky oleje, nadrobno nakrájené lístky šalvěje a 1 nastrouhané jablko. Pořádně promícháme, aby se spojil olej a ostatní ingredience v jemnou kašičku. Tuto kašičku naklademe na oba plátky (na každý z obou stran) a necháme na talíři tak půl hodiny uležet, aby se chutě dostaly do masa. Mezitím si rozkrojíme zbylá 2 jablka na osminky a vyndáme jadřinec. Necháme je i se slupkou. Poté oloupeme cibuli a nakrájíme také tak na osminky. Po půl hodině marinování masa si připravíme olej do pánve a maso na něm osmahneme i s marinádou cca 2 minuty na každé straně. Bude se to trochu lepit, takže při obracení masa na druhou stranu musíme trochu zabrat 🙂 Z pánvičky pak opatrně seškrábneme marinádu, která se přilepila a dáme jí navrch na maso (je tam to nastrouhané jablíčko a šalvěj a to je škoda nechat na pánvičce). Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do pekáčku dáme opečené maso z pánve i s olejem, na kterém se peklo. Přidáme syrová jablíčka a cibuli a pečeme 30 minut.
Vepřová plec na kari se zázvorem a rajčátky
Pro 2 porce:
1/2 kg vepřové plece
1 větší cibule
3 stroužky česneku na plátky
1 větší jarní cibulka
1 stonek řapíkatého celeru
3 rajčata
1 lžička kari
2-3 lžíce sojové omáčky
2 lžíce worchesterové omáčky
1 lžíce oleje
2 cm kousek zázvoru (nasekat nadrobno)
Maso nakrájíme na kousky, přidáme sojovou omáčku, worchester, cibuli na plátky, řapíkatý celer také na plátky, česnek a na drobno nasekaný zázvor. Necháme v lednici tak minimálně hodinu uležet. Poté na oleji tuto směs osmahneme, přidáme kari koření, nesmíme už opékat moc dlouho, jinak kari zhořkne. Podlijeme ještě trochu horkou vodou a nebo vývarem a dusíme maso doměkka. Jakmile je maso měkké, přidáme na kostičky nakrájená rajčata a jarní cibulku na špalíčky. Opět dusíme, dokud rajčata nezměknou a nepustí šťávu. Můžeme dle chuti ještě přidat sojovou omáčku a nebo osolit. Já nesolím, pokud dávám sojovou omáčku. Podáváme s vařenou rýží a nebo je k tomu výborný kuskus a nebo jáhly.