Jsme masožravci oba dva, ale těstoviny milujeme na jakýkoli způsob. A takhle je přímo zbožňujeme:
Těstoviny s brokolicí, šunkou a 2 druhy sýra
těstoviny na dvě porce
1 menší brokolice
1 stoužek česneku
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce smetany na vaření (lze použít i zakysanou smetanu, bude to zdravější)
150 g vepřové nebo drůbeží šunky
sůl, pepř
muškátový oříšek
50 g sýru Gouda
50 g sýru Parmazán (já použila levnější českou variantu Gran Moravia)
Brokolici obereme na malé růžičky, pořádně omyjeme a dáme vařit do hrnce s osolenou vodou. Vaříme jen krátce, aby neztratila barvu. Ihned jí zchladíme ve studené vodě, proces vaření se tak zastaví a bude krásně zelená a plná a ještě malinko křupavá.
Těstoviny uvaříme dle návodu na sáčku v hodně osolené vodě (měla by být slaná jako mořská voda). Pak je vsypeme do zapékací mísy, přisypeme brokolici, osolíme, opepříme. V malé misce smícháme 2 lžíce jogurtu a to samé množství smetany, přisypeme nahrubo nastrouhanou goudu a na plátky nakrájený česnek a špetku muškátového oříšku a zamícháme až se nám utvoří taková hustší sýrová kaše. K těstovinám a brokolici přisypeme na kostičky nakrájenou šunku, zalijeme sýrovou směsí, opatrně promícháme, aby se nám všechno dobře spojilo a navrch nastrouháme na hrubém struhadle parmazán a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů na 30 minut.
Kdo nemá rád těstoviny, tak i přesto věřím, že si je zamiluje 🙂
Lasagne bolognese
500 g mletého hovězího masa
2 větší mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 snítky tymiánu
1 bobkový list
hrst čerstvé bazalky
2 dcl červeného vína
sůl, pepř
100 g sýru Čedar
olivový olej
1 rajčatový protlak
9-10 plátků předvařených lasagní- záleží na velikosti pekáče (v krabičce jsou již předvařené a vysušené, výhodou je to, že se mohou dávat do pekáčku přímo z krabice tvrdé a za 40 minut se ve směsi zapečou. Ale je potřeba se na krabičku podívat, některé lasagne jsou předvřené a některé ne a tyto se vaří zhruba 25 minut a pak se teprve zapékají)
1 konzerva loupaných rajčat
Na bešamel:
50 g hladké mouky
500 ml mléka
50 g másla
muškátový oříšek
100 g sýru Čedar (+ 100 g nechat stranou na posypání finální vrstvy)
Na olivovém oleji opečeme do měkka na kostičky nakrájenou mrkev a na plátky celer. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky česnek a opět necháme malinko opéct, ale nesmí se pálit. Přidáme snítky tymiánu a bobkový list. Vmícháme mleté maso, které musím řádně rozporcovat vařečkou, maso nesmí tvořit hrudky, špatně by se propékalo. Po zarestování masa přidáme rajčatový protlak, opět restujeme, ale jen krátce, protlak by se pálil. Přidáme červené víno a necháme ho vyvařit zhruba 20 minut, aby se vypařil alkohol. Přidáme rajčata z konzervy (lepší jsou krájená na kostičky). Maso dusíme doměkka. Přidáme sůl a pepř. Mezitím, co se maso dusí si uděláme bešamel.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme si světlou jíšku, kterou zalijeme půl litrem mléka a dobře promícháme, aby se mouka rozpustila a netvořila hrudky. Dále mícháme, aby mléčná hmota zhoustla. Přidáme 100 g nastrouhaného Čedaru a mícháme. Jakmile hmota má konzistenci krupicové kaše, odstavíme z ohně. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku.
Do pekáčku vlijeme malinkou vrstvičku masové směsi, na ní trochu bešamelu, který opět malinko rozetřeme. Přidáme pár lístků čerstvé bazalky. Na vlhkou směs naklademe syrové plátky lasagní tak, aby nám to vyšlo na jednu vrstvu a zakrylo tak celý pekáček. Pak postupně přidáváme další vrstvy – opět masovou směs, bešamel, bazalku a opět lasagne. Končíme poslední vrstvou lasagní a na ní nalijeme zbytek bešamelu. Pekáček překryjeme alobalem a dáme do trouby rozehřáté na 250 stupňů na 25 minut. Po této době alobal sundáme, vrchní vrstvu bešamelu posypeme zbylými 100 g strouhaného Čedaru a dáme opět na tutéž teplotu zapéct už odkryté zhruba na 15 minut, aby nám sýr utvořil krásnou zlatavou kůrčičku. Po vyndání z trouby lasagne necháme chvilinku vychladnout, lépe se pak servírují a nerozpadají se, navíc rajčata uvnitř jsou tak horká, že by jste si spálili zobáčky 😀
Špagety se špenátem a kuřecím masem
1/2 – 3/4 balíčku špaget (z tvrdé pšenice jsou kvalitnější a chuťově lepší)
1 balíček špenátového protlaku
3 stroužky česneku
200 g zakysané smetany
sůl, pepř
slunečnicový olej
2 kuřecí prsa
Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na kostičky. Do pánve nalijeme trochu oleje a kuřecí kousky na něm opečeme dozlatova. Před koncem opékání osolíme a opepříme. Kdybychom osolili hned, kuřecí maso pustí hodně vody a bude se spíše dusit a není potom tak dobré.
Do hrnce dáme rozpustit špenátový protlak, chvilku ho povaříme, abychom ho zbavili vody, měl by trochu zhoustnout. Přidáme špetku soli, pepře a celou zakysanou smetanu a ještě chvíli vaříme. Přidáme 3 rozmačkané stroužky česneku a už jen chvilku prohřejeme, aby česnek nezhořknul. V případě potřeby ještě dosolíme.
Špagety dáme do horké osolené vody, která by měla být slaná asi jako mořská voda. Vaříme dle návodu na sáčku. Do těstovin při vaření nemusíme přidávat olej, kvalitní špagety se nám neslepí. Jakmile jsou těstoviny na zkus měkké, zcedíme je. Nesmí být rozvařené, spíše tvrdší, sami ještě dojdou ve špenátu. Do hrnce ke špagetám přidáme špenát a dokonale promícháme. Maso můžeme zamíchat přímo do špaget a nebo si ho naservírovat na špagety až na talíři.
Těstovinový salát s tuňákem
200 g vařených těstovin
1 červená paprika
8 cherry rajčátek
1 menší nebo půlka větší salátové okurky
2 větší jarní cibulky
2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
sůl, pepř
hrst čerstvého nasekaného kopru a hrst nasekané pažitky
Těstoviny uvaříme dle návodu na sáčku a propláchneme. Papriku nakrájíme na větší kostičky, rajčátka jen přepůlíme, okurku oloupeme a též nakrájíme na kostičky, cibulku na kolečka. Všechno dáme do misky k těstovinám. Tuňáka necháme vykapat a přidáme k těstovinám, osolíme, opepříme a přidáme nasekaný kopr a pažitku a vše smícháme.