Svatojakubská pokruta
Je to vlastně stejný recept jako Tarta de Santiago, jen s tím rozdílem, že je to modernější postup (přidává se prášek do pečiva) a jednodušší příprava. Chutná ve výsledku zase úplně jinak než Tarta de Santiago. Je to vlastně takové piškotové těsto. Tarta de Santiago je křehký korpus a na něm vylitý vaječný krém.
Já jsem se původně nemohla rozhodnout, kterou formu zvolit, tak jsem udělala oba dva dorty a všem moc chutnaly.
Postup
500 g sladkých mandlí (blanšírovaných), 150 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 4 vejce, 8 velkých lžic přepuštěného másla, prášek do pečiva, asi 150 ml vody, šťávu z jednoho citronu a na ozdobení trochu cukru moučky.
Oloupané mandle jemně nastrouháme nebo ještě lépe umeleme. Vejce s cukrem důkladně utřeme ve velké míse, po lžících přidáme máslo, mouku smíchanou s práškem do pečiva ve dvou dávkách a tolik vody, aby hmota byla řidší a dala se dobře šlehat elektrickým šlehačem (aniž bychom spálili pohonnou jednotku tohoto kuchyňského pomocníka). Do vyšlehané hmoty vmícháme všechny mandle a citronovou šťávu a znovu dobře promísíme.
Těsto vylijeme do dortové formy o průměru 20 cm a pečeme ve středně vyhřáté troubě (160 – 170 stupňů) asi 50 minut nebo déle, musí být vaječný krém vevnitř trochu tuhý, aby se dal koláč vyjmout z formy a prostředek nespadl nebo se nevylil. Ke konci pečení známým způsobem zkontrolujeme, zda už se koláč upekl – na zapíchnutou špejli se nesmí nalepit ani kousek těsta. Hotový koláč necháme ve formě vychladnout, a pokud chceme, můžeme si mezitím připravit šablonu na vytvoření svatojakubského kříže. Tu pak položíme na vychladlý koláč a důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem.