Saláty jsou nejen příloha k nedělnímu obědu, ale v horkých dnech mohou zastoupit i celý lehký oběd nebo večeři a pokud rádi grilujete, jako my, tak by na Vašem grilovacím menu neměl chybět salát nebo grilovaná zelenina. Tělo si pak s tučným grilovaným nebo pečeným masem lépe poradí 🙂
Celerový salát s oříšky a brusinkami
1/2 menšího bulvového celeru
100 g vlasškých oříšků
100 g sušených brusinek
šťáva z půlky citronu
1/2 – 1 lžíce cukru nebo lžíce medu
Celer zbavíme slupky a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme na menší kousky nasekané oříšky a celé brusinky, přisypeme cukr nebo přilijeme med a přidáme citronovou šťávu. Promícháme a necháme v ledničce uležet (nejlépe přes noc, aby do sebe celer nasákl cukr a citron a byl krásně měkký).
Jarní velikonoční salátek
na 1 porci:
1 vařené vajíčko natvrdo
půlka červené papriky nakrájená na kostičky
hrst omyté a osušené rukoly
Zálivka:
1 lžička olivového oleje
1 lžička balzamicového octa
1 lžíce dijonské nebo polotučné hořčice
sůl, pepř
Do mističky nakrájíme vajíčko na měsíčky, přidáme nakrájenou papriku, rukolu. Na dresink si smícháme olivový olej, balzamico, hořčici, sůl a pepř a dobře promícháme, dokud se olej nespojí a směs nezhoustne. Dresinkem zalijeme salát a lehce promícháme. Podáváme s bagetkou nebo s křehkými plátky.
Salát se špenátem a rukolou
Na 1 porci:
1 stonek řapíkatého celeru
1 celá červená paprika
půlka jarní cibulky
hrst rukoly
hrst mladého listového špenátu
1 lžíce dýňových semínek
1 lžička tmavého balsamica
1 1 lžíce olivového oleje
hrubozrnná mořská sůl
Řapíkatý celer nakrájíme na kousky, papriku na malé kostičky a cibulku na kolečka. Omyjeme špenát a rukolu a přidáme k zelenině. Vše v misce smícháme. Na dressing smícháme olivový olej s balzamicem a zeleninu jím polijeme. Všechno důkladně promícháme. Dýňová semínka opražíme a přidáme do salátu. Podáváme s bagetkou. Na talíři ještě můžeme posypat semínky, solí a zakápnout čistým balzamicem.
Salát z hroznového vína s balzamikovým krémem
10 kuliček hroznového vína
1/2 ks středně velké salátové okurky
římský nebo hlávkový salát
5 lístků rukoly
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce tmavého balzamikového krému
Kuličky hroznového vína rozpulte, okurku nakrájejte na kolečka a omytý salát natrhejte, pak přidejte i rukolu celou. Vše promíchejte s olivovým olejem a navrch nakapejte tmavý balzamikový krém.
Salát s jablky a brusinkami
pár lístků hlávkového salátu
1 stonek řapíkatého celeru
1 jablko (např. Golden)
hrst sušených brusinek
hrst vlašských oříšků
Zálivka:
1 lžička balzamikového octa
1 lžička cukru
1 panák vody (ne vodky 🙂 ikdyž by to pro některé mohlo být pak zajímavější 😀 )
1 lžička olivového oleje
Lístky salátu omyjeme, řapíkatý celer nakrájíme, jablko oloupeme nebo můžeme nechat i se slupkou, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Vše dáme do misky. Přisypeme brusinky. Oříšky chvilku nasucho opražíme, dají salátu další zajímavou chuť. Přisypeme je do salátu. Smícháme ingredience na zálivku a nalijeme na salát. Ten pak už jen zlehka promícháme, aby se ta sladkokyselá chuť zálivky dostala všude a podáváme.
Ledový salát se špenátem, cibulkou a slaninou
hrst ledového salátu
hrst listového špenátu
pár lístků rukoly (pokud máte rádi)
slanina opečená (kostičky)
Na zálivku:
1 lžička hořčice
1/2 lžičky majonézy
1 lžička balzamikového octa
1 lžička olivového oleje
Všechny listy omyjeme, ledový salát natrháme na kousky. Vše osušíme v ubrousku, aby nám zálivka na salátu držela. Smícháme ingredience na zálivku, měla by být krásně hladká a krémová. Touto zálivkou polijeme zelené listy a vše lehce smícháme, ale důkladně, aby každý list byl obalený zálivkou. Dáme na talířek a navrchu posypeme opečenou slaninkou.
Salát z kuřecího masa s kari zálivkou
kuřecí maso (může být obrané ze zbytku pečeného od oběda nebo kousky prsou osmahnuté na kostičky na pánvi)
1 list ledového salátu
2 listy hlávkového salátu z prostředka ( ty křupavější)
1/4 červené cibule
1 menší mrkev
1/4 salátové okurky
Na zálivku:
1 lžíce majonézy
1/2 lžičky kari
1 lžička sojové omáčky
Maso nakrájíme nebo natrháme na menší kousky, přidáme omytý a osušený ledový a hlávkový salát natrhaný na kousky. Okurku oloupeme, podélně překrojíme a nakrájíme na tenké plátky. Z mrkve odstraníme slupku a nakrájíme ji na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vše dáme do misky a promícháme. Připravíme si zálivku z majonézy, kari a sojové omáčky. Vše smícháme a nalijeme na salát, který lehce promícháme.
Salát z pečené řepy s domácím balkánským sýrem
2 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžičky balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje + trochu navíc
2 lžíce medu
500 g předvařené řepy (můžeme použít i syrovou, ale musíme počítat s delší dobou pečení)
sůl, pepř
hrst rukoly
pár kostiček domácího balkánského sýru
Předehřejeme troubu na 200 °C. Předvařenou řepu nakrájíme na 4-6 kousků, podle toho, jak je velká. V misce smícháme tymián, balzamikový ocet, olej a med a dáme do toho řepu. Promícháme, dobře osolíme, opepříme a přendáme na plech nebo do zapékací mísy. Pečeme 25 – 30 minut, dokud není řepa lepkavá a lesklá. Pokud použijeme nepředvařenou řepu, oloupáme ji a postupujeme stejně jako u předvařené řepy. Čas pečení se prodlouží
na 40–50 minut.
Po upečení necháme řepu malinko vychladnout, aby nám rukola pod ní na talíři nevadla. Rukolu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a dáme na talíř. Na ní poklademe kusy řepy, přelijeme ji trochou vypečené šťávy a posypeme kostičkami balkánu (můžeme ho i rozdrobit na menší kousky), zakápneme malinko olivovým olejem. Můžeme ještě dozdobit opraženými dýňovými semínky, pokud máte rádi.
Rukolový salát s pomerančovým balzamikovým krémem
hrst rukoly
5 cherry rajčátek
2 lžičky domácího balzamikového krému s pomerančem (recept zde: http://www.koukalici.cz/domaci-speciality/)
Rukolu omyjeme a osušíme, rajčátka přepůlíme, ty větší můžeme nakrájet i na čtvrtiny. Rukolu s rajčátky smícháme s dvěma lžičkami balzamikového krému a podáváme.
Carpaccio z červené řepy
2–3 červené řepy o velikosti tenisáku
100 ml olivového oleje
2 lžíce květového medu (ne lesního)
1 lžíce krupicového cukru
2 lžíce vinného octa
3 lžíce dobrého pomerančového džusu
tymián, sůl, pepř
1 lžíce sójové omáčky
3 cm kousek čerstvého zázvoru
hrst rukoly
opražená dýňová semínka
hoblinky parmazánu
Očištěnou řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky, nejlépe na mandolíně. Ocet svaříme se solí a cukrem, přidáme med, pepř, olej, džus a tymián, sójovou omáčku a rozšlehámee. Čerstvý zázvor nastrouháme (i se slupkou), vymačkáme z něj šťávu a tu poté nalijeme k marinádě. Marinádu nalijeme do silného igelitového sáčku nebo do mističky s víkem a naložíme do ní plátky řepy. Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam ale být i dva dny. Po uplynutí doby marinování plátky vyndáme a obložíme jimi talíř. Plátky pokapeme trochou té silné marinády, navrch klademe rukolu (tu můžeme promíchat ještě s kapkou olivového oleje, malinko osolit a opepřit, je potom chutnější), hoblinky parmazánu a zasypeme opraženými dýňovými semínky.
Salát Caesar s kuřecím masem
2 hlávky římského salátu
2 ks kuřecích prsou
olivový olej – na opečení masa
sůl a pepř
1/2 ks bagety – na krutony
1 hrst hoblinek parmezánu – na ozdobu
4 stroužky česneku – na ochucení krutonků
NA ZÁLIVKU
2 žloutky
1 šťáva z jednoho citronu
2 ančovičky – nebo filátek sardele
2-3 lžičky dijonské hořčice
1 lžička worcesterové omáčky
150 ml olivového oleje
1 lžička parmezánu – strouhaného
POSTUP PŘÍPRAVY
Salát buď nakrájíme nebo natrháme na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smícháme a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehámee tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.
Na pánvi přidáme do oleje stroužky česneku na ochucení oleje. Česnek vyjmeme a přihodíme kostičky z čerstvé bagety a necháme dozlatova opéct.
Do pánve po krutonech dáme na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jsme předtím osolili a opepřili.
Salát smícháme těsně před podáváním se zálivkou, poté přidáme kousky kuřecího masa a vyskládáme na talíře. Talíře nakonec ozdobíme hoblinkami parmezánu a krutonky. Tento salát moc chutnal i manžílkovi, který jinak saláty nemá rád (až na vyjímku – okurkový) 😉
První obrázek – dámská verze – více listí :D. Druhý obrázek – pánská verze – více masaaaaa 😀
Hruškové carpaccio
2 zralé hrušky
hrst rukoly
parmazán
olivový olej
sůl, pepř
Hrušky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Rukolu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a promícháme se solí, pepřem a olivovým olejem. Navrstvíme na hrušku a navrchu zasypeme hoblinami parmazánu. Jemná chuť hrušky s výraznou chutí rukoly a sýru jde velice dobře dohromady.
Salát Coleslaw
Tento salát je taková americká klasika. Hodí se k domácím hamburgerům s domácími hranolkami.
Potřebujeme:
½ hlávky zelí
jednu mrkev
nadrobno nakrájená 1 malá cibule
2 řapíky celeru
4 lžícemajonézy
šťáva z ½ citronu
sůl a pepř
Najemno nakrouháme ½ hlávky zelí a jednu mrkev. Přidáme velmi najemno nakrájenou 1 malou cibuli a 2 řapíky celeru. Smícháme se 4 lžícemi majonézy, šťávou z ½ citronu a podle chuti osolíme a opepříme.
Květákový salát s kuskusem, cizrnou a brusinkami
menší květák, rozebraný na malé růžičky 1 ks
menší červená cibule 1 ks
sušené brusinky 2–3 lžíce
máslo 20 g
šťáva z půlky citronu
med 1 lžička
extra panenský olivový olej 5 lžic
lístky koriandru, nasekané 1 hrst
čerstvá petrželová nať, nasekaná 1 hrst
sůl 1 špetka
kuskus (+ vývar nebo horká voda na přípravu kuskusu)
Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a 2 lžíce olivového oleje. Do rozpálené pánve přidáme růžičky květáku a pomalu ze všech stran orestujeme. Když květák začne hnědnout, vyndáme ho z pánve a nechámee trochu vystydnout. Nevadí, když květák zůstane uvnitř trochu křupavý, dá to salátu nový rozměr.
V menší misce smíchejte zbylý olivový olej, citronovou šťávu a med. Dobře promíchejte a vytvořte hladkou zálivku. Podle chuti osolte.
Do velké mísy dáme okapanou cizrnu, cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, brusinky a vlažný restovaný květák. Přidáme nasekané bylinky, zalijeme zálivkou a dobře promícháme.
Kuskus dáme do hrníčku, promícháme s olivovým olejem a zalijeme horkým vývarem. Necháme ho nabobtnat pod pokličkou nebo pod talířkem asi 15-20 minut až se z něj ztratí všechna tekutina. Hotový kuskus ještě můžeme dle chuti dosolit a dopepřit a přidat ho k hotovému salátu a mírně promíchat. Naprosto luxusní, můžeme podávat i s vařeným bramborem (místo klasického květáku na mozeček) a nebo jen tak, jako lehký oběd nebo večeři.
Salát s grilovanou hruškou
hrst listového špenátu
1 hruška
1 malá cibule nadrobno
1 lžíce rozpuštěného másla
šťáva z půlky citronu
50 g slaniny na kostičky
hrst vlašských ořechů
balzamikový krém
hoblinky parmazánu (může být i sýr feta nebo kozí sýr, kdo má rád)
Hrušku oloupeme, nakrájíme buď na půlky nebo na čtvrtiny, zbavíme jadřince. Pokapeme ji citronovou šťávou a rozpuštěným máslem, zasypeme nadrobno nakrájenou cibulkou a dáme necháme ji na pánvičce opéct i s tou cibulkou a s máslem. Jakmile je trochu zlatá, vyndáme ji stranou a do pánvičky dáme kostičky slaniny a oříšky a vše opražíme. Špenát omyjeme a osušíme, dáme ho do misky. Na špenát položíme grilovanou hrušku i s cibulkou, navrch zasypeme opečenou slaninou s oříšky, zakápneme balzamikovým krémem a posypeme hoblinkami parmazánu (popř. přidáme místo parmazánu kostičky fety nebo kozího sýru).
Lehký pikantní bramborový salát
Tento salát je výborný jen tak samotný nebo třeba jako příloha k řízkům nebo k rybě. Moc chutnal i manžílkovi a to salátky moc nemusí 😀
4 vařené brambory (bez slupky jako přílohové)
sůl
pepř
1 lžička olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice
2 lžičky zakysané smetany
šťáva z citronu
hrst rukoly
kousek bulvového celeru (cca 1/4 malé hlavičky)
1 lžička koření Tzatziky (lepší je samozřejmě čerstvý kopr a česnek, ale pokud nemáte čerstvý kopr, tak směs sušeného kopru a česneku je dostačující na mírné ochucení salátu)
Uvařené brambory necháme vychladnout. Mezitím celer nastrouháme na hrubém struhadle. V malé mističce si umícháme dresink z hořčice, zakysané smetany, olivového oleje, citronové šťávy. Důkladně ho promícháme, aby se spojil olivový olej s ostatními ingrediencemi v hladkou hmotu. K bramborám přidáme nastrouhaný celer, tzatziky koření (nebo čerstvý nasekaný kopr a stroužek utřeného česneku), nasekanou rukolu a zalijeme dresinkem (nemusíme dresink dávat celý, může se zdát hodně pikantní, takže ho dáváme po lžičkách, jemně promícháme, ochutnáme a pokud je málo pikantní, můžeme ještě lžičku dresinku přidat). Podáváme vychlazený, pokud to vydržíme (já nevydržela a pustila se do něj hned 🙂 ).
Římský salát s pečenými paprikami
Pro 2 osoby:
4 listy římského salátu
velká hrst rukoly
slunečnicová semínka
dýňová semínka
pár lískových oříšků
1 velký stroužek česneku
1 červená paprika
špetka citronového tymiánu
špetka bazalky (může být sušená)
olivový olej
sůl, pepř
balzamikový krém
Papriku nakrájíme na osminky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a plátky česneku a dáme péct do trouby na 200 a pečeme zhruba 45 minut (česnek nesmí zhnědnout, byl by hořký). Po upečení necháme papriky zchladnout a pak je nakrájíme na kostičky. Poté omyjeme a osušíme listy římského salátu a rukoly, římský salát nakrájíme na silnější proužky, rukolu můžeme ještě trochu roztrhat v ruce, ale nemusíme, pokud není velká. Na suché pánvičce si opražíme semínka a oříšky. Do mističky si připravíme natrhané zelené listy, přidáme nakrájené papriky i s trochou oleje, ve kterém se pekly. Zakápneme balzamikovým krémem a ještě můžeme mírně osolit a opepřit. Navrch nasypeme semínka a oříšky a vše dobře smícháme, aby se chutě propojily. Salát je výborný samotný, k pečeným bramborám, ke kuřecímu masu nebo k polentě.
Polníčkový salát s avokádem
2 velké hrsti polníčku
1 zralé avokádo
1 lžička medu
1 lžička balzamikového krému (nebo balzamikového octa)
šťáva z půlky citronu
sůl, pepř
Polníček omyjeme a osušíme. Avokádo rozpůlíme, do pecky zasekneme nůž, poté pecku otočením nože do strany vyndáme. Avokádo zbavíme opatrně slupky a podélně ho nakrájíme na plátky. Zakápneme ho trochou citronu (zbytek šťávy z citronu si necháme na zálivku). Připravíme si zálivku z medu, balzamikového krému a citronové šťávy. Zálivku pak nalijeme na polníček a zlehka, ale dobře promícháme. Navrch salátu poklademe plátky avokáda, které malinko osolíme a opepříme. Naprosto lehoučká a luxusní mňamka 🙂
Zelený salát s pomerančovo balzamikovou redukcí
2 listy římského salátu
2 hrsti salátu polníček
2 stonky řapíkatého celeru
1 lžíce balzamikového krému s pomerančem (recept zde: http://www.koukalici.cz/domaci-speciality/)
Všechny listy důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Římský salát nakrájíme na proužky, řapíky celeru za tenké plátky. Přidáme polníček a lžíci balzamikového krému s pomerančem. Vše dobře promícháme. Když se Vám to bude zdát moc sladké, můžete si salát trochu osolit a opepřit.
Ledový salát s řeřichou
4 listy ledového salátu
1 bílá hlavička jarní cibulky
rukola
listy řapíkatého celeru (může být i stonek, pokud listy nejsou)
salátová okurka (cca 1/4)
řeřicha
med
olivový olej
balzamikový ocet
dijonská hořčice
sůl, pepř
Ledový salát omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a natrháme na menší kousky. Okurku zbavíme slupky, špalíček rozkrojíme napůl a pak krájíme půlkolečka. Bílou část jarní cibulky nakrájíme na drobná kolečka. Rukolu omyjeme a osušíme, řeřichu též. Smícháme 1 lžičku olivového oleje se lžičkou medu, přidáme půl lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku balzamikového octa, sůl, pepř. Zálivku řádně rozmícháme, dokud se olej nespojí s ostatními složkami. Do mističky dáme zelené listy salátu, rukolu, okurku, řeřichu a řapíkatý celer a cibulku. Zakápneme dle chuti zálivkou a promícháme.
Pikantní okurkový salát
1 salátová okurka
1 jarní cibulka
1 chilli paprička
hrst sezamových semínek
hrst dýňových semínek
1 lžíce medu
2 lžičky sojové omáčky
šťáva z půlky citronu
1 lžíce rostlinného oleje oleje
řeřicha
Med, sojovou omáčku, olej, citronovou šťávu a nasekanou chilli papričku smícháme. Sezamová semínka opražíme na pánvi a přidáme k zálivce. Promícháme a necháme chvíli odstát. Mezitím si nakrájíme okurku na větší kostky, přidáme k ní řeřichu a nakrájenou jarní cibulku. Opražíme si dýňová semínka a ta přidáme k okurce. Zalijeme zálivkou a promícháme. Můžeme podávat například k pečeným žebírkům.
Salát s jahodami a rukolou
ledový salát
římský salát
rukola
jahody
přírodní tvarohový sýr typu Lučina (nejlepší jsou ty kostičky do salátu)
balzamikový krém
olivový olej
sůl, pepř
Saláty omyjeme a osušíme. Listy natrháme na menší kousky a dáme do misky. Promícháme lžičku olivového oleje se solí a pepřem a touto zálivkou saláty ochutíme. Jahody omyjeme a nakrájíme na měsíčky, které poklademe na salát nebo je klidně můžeme zamíchat dovnitř. Přidáme na kousky nalámaný tvarohový sýr, zakápneme balzamikovým krémem a posypeme rukolou.
Chef´s salát
Na 1 porci:
směs salátů (například římský, rukola, ledový, polníček…)
šunka nakrájená na kousky (2-3 plátky)
vařené vajíčko natvrdo
rajče
fazolkové lusky
olivový olej
dijonská hořčice
balzamikový ocet
sůl, pepř
stroužek česneku
bagetka nebo celozrnné pečivo na krutonky
řeřicha na ozdobu
Saláty omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a natrháme do misky. Přidáme rukolu. Ochutíme je zálivkou z trochy olivového oleje, hořčice, balzamika, přidáme vařené fazolové lusky, kousky šunkya vše lehce rukama promícháme, aby se zálivka dostala všude. Navrch přidáme nakrájená rajčátka, která osolíme a opepříme, vařené vejce na měsíčky. Bagetku nebo celozrnné pečivo opečeme na trošce olivového oleje s celým stroužkem česneku, který necháme lehce zezlátnout, aby dal krutonkům chuť a pak jej můžeme klidně vyhodit. Krutonky dáme navrch na salát, posypeme řeřichou a podáváme.
Jarní salát s karotkou a sušenými rajčaty
Na 1 porci:
směs salátů (rukola, polníček, ledový salát, římský salát)
50 g sušených rajčat v oleji
5 ks kapary
1 karotka
olivový olej
balzamikový ocet
sůl, pepř
Saláty omyjeme a osušíme. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky. Saláty dáme do misky, ochutíme cca lžící balzamikového octa a olivového oleje. Mírně osolíme, opepříme a saláty lehce smícháme. Navrch dáme kousky rajčat, kapary a karotku nakrájejte škrabkou na zeleninu na tenké plátky a nasypte na salát.
Avokádový salát se sušenými rajčátky
1 zralé avokádo
sušená rajčátka – na jednu porci salátu cca 1 lžíce nadrobno nakrájených
1/2 stroužku česneku
hrubozrnná sůl
čerstvě mletý pepř
polníček
šťáva z půlky citronu
nasekaná hladkolistá petrželka
olivový olej
Sušená rajčátka si nakrájíme na malé kousky. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku, vydlabeme ze slupky buď lžící a nebo malou naběračkou a nakrájíme na kostičky. Ihned zakápneme citronovou šťávou. Polníček omyjeme, osušíme a dáme do misky. K němu přidáme rajčátka, avokádo. Cca 1 lžičku olivového oleje smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem a rozetřenou půlkou česneku. Nasekáme petrželku a přidáme do salátu. Zálivku nalijeme na salát a mírně promícháme, ale ne moc intenzivně, jinak se nám avokádo moc rozmačká, pokud je už hodně zralé. Salát můžeme nechat v misce a nebo ho naaranžovat do slupky od avokáda, pokud je neporušená. Ozdobíme ještě petrželkou a podáváme.
Toskánský salát s kuřecím masem a bramborami
Na 1 porci:
pečené kuřecí maso (stehno nebo grilované prso)
velká hrst rukoly
velká hrst polníčku
2 půlky sušených rajčat
1 velká brambora
1/2 lžičky hořčice
1 lžička medu
šťáva z půlky citronu
olivový olej nebo olej ze sušených rajčat
hrubozrnná sůl
Kuřecí maso obereme v případě, že je to z pečeného stehna. Pokud máme kuřecí prso grilované, nakrájíme ho na tenké plátky. Dáme si vařit bramboru ve slupce rozkrojenou na čtvrtiny v osolené vodě. Rukolu a polníček omyjeme a osušíme papírovou utěrkou nebo dáme do odstředivky na salát (lépe se vysuší a nepomačkáte lístky). Rajčátka si překrájíme na drobné kousky. Zálivku uděláme z hořčice, citronové šťávy, medu a olivového oleje nebo oleje z rajčat. Rukolu a polníček zakápneme zálivkou, opatrně promícháme a navrstvíme na mělký talíř tak, aby byly trochu do výšky. Okolo naskládáme uvařené brambory, které také polijeme trochou zálivky a posypeme hrubozrnnou solí. Na salát dáme kousky rajčátek, vychladlé kuřecí maso a ještě to celé pokapeme zálivkou. Na závěr můžeme ještě posypat třeba řeřichou nebo pažitkou.