Saláty jsou nejen příloha k nedělnímu obědu, ale v horkých dnech mohou zastoupit i celý lehký oběd nebo večeři a pokud rádi grilujete, jako my, tak by na Vašem grilovacím menu neměl chybět salát nebo grilovaná zelenina. Tělo si pak s tučným grilovaným nebo pečeným masem lépe poradí 🙂 

Celerový salát s oříšky a brusinkami 

1/2 menšího bulvového celeru

100 g vlasškých oříšků

100 g sušených brusinek

šťáva z půlky citronu

1/2 – 1 lžíce cukru nebo lžíce medu

Celer zbavíme slupky a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme na menší kousky nasekané oříšky a celé brusinky, přisypeme cukr nebo přilijeme med a přidáme citronovou šťávu. Promícháme a necháme v ledničce uležet (nejlépe přes noc, aby do sebe celer nasákl cukr a citron a byl krásně měkký).  

DSCF4957_1

 Jarní velikonoční salátek

na 1 porci: 

1 vařené vajíčko natvrdo

půlka červené papriky nakrájená na kostičky

hrst omyté a osušené rukoly

Zálivka:

1 lžička olivového oleje

1 lžička balzamicového octa

1 lžíce dijonské nebo polotučné hořčice

sůl, pepř

Do mističky nakrájíme vajíčko na měsíčky, přidáme nakrájenou papriku, rukolu. Na dresink si smícháme olivový olej, balzamico, hořčici, sůl a pepř a dobře promícháme, dokud se olej nespojí a směs nezhoustne. Dresinkem zalijeme salát a lehce promícháme. Podáváme s bagetkou nebo s křehkými plátky.

DSCF5405

Salát se špenátem a rukolou

Na 1 porci: 

1 stonek řapíkatého celeru

1 celá červená paprika

půlka jarní cibulky

hrst rukoly

hrst mladého listového špenátu

1 lžíce dýňových semínek

1 lžička tmavého balsamica

1 1 lžíce olivového oleje

hrubozrnná mořská sůl

Řapíkatý celer nakrájíme na kousky, papriku na malé kostičky a cibulku na kolečka. Omyjeme špenát a rukolu a přidáme k zelenině. Vše v misce smícháme. Na dressing smícháme olivový olej s balzamicem a zeleninu jím polijeme. Všechno důkladně promícháme. Dýňová semínka opražíme a přidáme do salátu. Podáváme s bagetkou. Na talíři ještě můžeme posypat semínky, solí a zakápnout čistým balzamicem. 

P1060085

Salát z hroznového vína s balzamikovým krémem

10 kuliček hroznového vína

1/2 ks středně velké salátové okurky

římský nebo hlávkový salát

5 lístků rukoly
 
3 lžíce olivového oleje
 
3 lžíce tmavého balzamikového krému
 
Kuličky hroznového vína rozpulte, okurku nakrájejte na kolečka a omytý salát natrhejte, pak přidejte i rukolu celou. Vše promíchejte s olivovým olejem a navrch nakapejte tmavý balzamikový krém. 
 
P1060123
 
 Salát s jablky a  brusinkami
 
pár lístků hlávkového salátu
 
1 stonek řapíkatého celeru
 
1 jablko (např. Golden)
 
hrst sušených brusinek
 
hrst vlašských oříšků
 
Zálivka: 
 
1 lžička balzamikového octa
1 lžička cukru
1 panák vody (ne vodky 🙂 ikdyž by to pro některé mohlo být pak zajímavější 😀 )
1 lžička olivového oleje
 
Lístky salátu omyjeme, řapíkatý celer nakrájíme, jablko oloupeme nebo můžeme nechat i se slupkou, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Vše dáme do misky. Přisypeme brusinky. Oříšky chvilku nasucho opražíme, dají salátu další zajímavou chuť. Přisypeme je do salátu. Smícháme ingredience na zálivku a nalijeme na salát. Ten pak už jen zlehka promícháme, aby se ta sladkokyselá chuť zálivky dostala všude a podáváme. 
 
P1060207
 
Ledový salát se špenátem, cibulkou a slaninou
 
hrst ledového salátu
 
hrst listového špenátu
 
pár lístků rukoly (pokud máte rádi)
 
slanina opečená (kostičky)
 
Na zálivku: 
1 lžička hořčice
1/2 lžičky majonézy
1 lžička balzamikového octa
1 lžička olivového oleje
 
Všechny listy omyjeme, ledový salát natrháme na kousky. Vše osušíme v ubrousku, aby nám zálivka na salátu držela. Smícháme ingredience na zálivku, měla by být krásně hladká a krémová. Touto zálivkou polijeme zelené listy  a vše lehce smícháme, ale důkladně, aby každý list byl obalený zálivkou. Dáme na talířek a navrchu posypeme opečenou slaninkou. 
 
P1060318
 
Salát z kuřecího masa s kari zálivkou
 
kuřecí maso (může být obrané ze zbytku pečeného od oběda nebo kousky prsou osmahnuté na kostičky na pánvi)
 
1 list ledového salátu
 
2 listy hlávkového salátu z prostředka ( ty křupavější)
 
1/4 červené cibule 
 
1 menší mrkev  
 
1/4 salátové okurky
 
Na zálivku: 
 
1 lžíce majonézy
 
1/2 lžičky kari
 
1 lžička sojové omáčky
 
Maso nakrájíme nebo natrháme na menší kousky, přidáme omytý a osušený ledový a hlávkový salát natrhaný na kousky. Okurku oloupeme, podélně překrojíme a nakrájíme na tenké plátky. Z mrkve odstraníme slupku a nakrájíme ji na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vše dáme do misky a promícháme. Připravíme si zálivku z majonézy, kari a sojové omáčky. Vše smícháme a nalijeme na salát, který lehce promícháme.
 
P1060319 
 
 Salát z pečené řepy s domácím balkánským sýrem
 
2 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžičky balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje + trochu navíc
2 lžíce medu
500 g předvařené řepy (můžeme použít i syrovou, ale musíme počítat s delší dobou pečení)
sůl, pepř
hrst rukoly
pár kostiček domácího balkánského sýru
 
Předehřejeme troubu na 200 °C. Předvařenou řepu nakrájíme na 4-6 kousků, podle toho, jak je velká. V misce smícháme tymián, balzamikový ocet, olej a med a dáme do toho řepu. Promícháme, dobře osolíme, opepříme a přendáme na plech nebo do zapékací mísy. Pečeme 25 – 30 minut, dokud není řepa lepkavá a lesklá. Pokud použijeme nepředvařenou řepu, oloupáme ji a postupujeme stejně jako u předvařené řepy. Čas pečení se prodlouží
na 40–50 minut.
 
 DSCF7231
Po upečení necháme řepu malinko vychladnout, aby nám rukola pod ní na talíři nevadla. Rukolu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a dáme na talíř. Na ní poklademe kusy řepy, přelijeme ji trochou vypečené šťávy a posypeme kostičkami balkánu (můžeme ho i rozdrobit na menší kousky), zakápneme malinko olivovým olejem. Můžeme ještě dozdobit opraženými dýňovými semínky, pokud máte rádi. 
 
DSCF7234
  
Rukolový salát s pomerančovým balzamikovým krémem
 
hrst rukoly
5 cherry rajčátek
2 lžičky domácího balzamikového krému s pomerančem (recept zde: http://www.koukalici.cz/domaci-speciality/)
 
Rukolu omyjeme a osušíme, rajčátka přepůlíme, ty větší můžeme nakrájet i na čtvrtiny. Rukolu s rajčátky smícháme s dvěma lžičkami balzamikového krému a podáváme. 
 
DSCF7313
 
Carpaccio z červené řepy

2–3 červené řepy o velikosti tenisáku

100 ml olivového oleje

2 lžíce květového medu (ne lesního)

1 lžíce krupicového cukru

2 lžíce vinného octa

3 lžíce dobrého pomerančového džusu

tymián, sůl, pepř

1 lžíce sójové omáčky

3 cm kousek čerstvého zázvoru

hrst rukoly 

opražená dýňová semínka

hoblinky parmazánu

Očištěnou řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky, nejlépe na mandolíně. Ocet svaříme se solí a cukrem, přidáme med, pepř, olej, džus a tymián, sójovou omáčku a rozšlehámee. Čerstvý zázvor nastrouháme (i se slupkou), vymačkáme z něj šťávu a tu poté nalijeme k marinádě. Marinádu nalijeme do silného igelitového sáčku nebo do mističky s víkem a naložíme do ní plátky řepy. Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam ale být i dva dny. Po uplynutí doby marinování plátky vyndáme a obložíme jimi talíř. Plátky pokapeme trochou té silné marinády, navrch klademe rukolu (tu můžeme promíchat ještě s kapkou olivového oleje, malinko osolit a opepřit, je potom chutnější), hoblinky parmazánu a zasypeme opraženými dýňovými semínky. 

DSCF7318

 Salát Caesar s kuřecím masem

2 hlávky římského salátu

2 ks kuřecích prsou

olivový olej – na opečení masa

sůl a pepř

1/2 ks bagety – na krutony

1 hrst hoblinek parmezánu – na ozdobu

4 stroužky česneku – na ochucení krutonků

NA ZÁLIVKU

2 žloutky

1 šťáva z jednoho citronu

2 ančovičky – nebo filátek sardele

2-3 lžičky dijonské hořčice

1 lžička worcesterové omáčky

150 ml olivového oleje

1 lžička parmezánu – strouhaného

POSTUP PŘÍPRAVY

Salát buď nakrájíme nebo natrháme na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smícháme a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehámee tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.

Na pánvi přidáme do oleje stroužky česneku na ochucení oleje. Česnek vyjmeme a přihodíme kostičky z čerstvé bagety a necháme dozlatova opéct.

Do pánve po krutonech dáme na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jsme předtím osolili a opepřili.

 Salát smícháme těsně před podáváním se zálivkou, poté přidáme kousky kuřecího masa a vyskládáme na talíře. Talíře nakonec ozdobíme hoblinkami parmezánu a krutonky. Tento salát moc chutnal i manžílkovi, který jinak saláty nemá rád (až na vyjímku – okurkový)  😉

 DSCF7399  DSCF7890

První obrázek – dámská verze – více listí :D. Druhý obrázek – pánská verze – více masaaaaa 😀

 Hruškové carpaccio

2 zralé hrušky
hrst rukoly
parmazán
olivový olej
sůl, pepř
 
Hrušky omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Rukolu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a promícháme se solí, pepřem a olivovým olejem. Navrstvíme na hrušku a navrchu zasypeme hoblinami parmazánu. Jemná chuť hrušky s výraznou chutí rukoly a sýru jde velice dobře dohromady. 
 
DSCF7332
 
 Salát Coleslaw
 
Tento salát je taková americká klasika. Hodí se k domácím hamburgerům s domácími hranolkami. 

Potřebujeme: 

½ hlávky zelí

jednu mrkev

nadrobno nakrájená 1 malá cibule

2 řapíky celeru

4 lžícemajonézy

šťáva z ½ citronu

sůl a pepř

Najemno nakrouháme ½ hlávky zelí a jednu mrkev. Přidáme velmi najemno nakrájenou 1 malou cibuli a 2 řapíky celeru. Smícháme se 4 lžícemi majonézy, šťávou z ½ citronu a podle chuti osolíme a opepříme.

DSCF6249

Květákový salát s kuskusem, cizrnou a brusinkami

menší květák, rozebraný na malé růžičky 1 ks

menší červená cibule 1 ks

sušené brusinky 2–3 lžíce

máslo 20 g

šťáva z půlky citronu

med 1 lžička

extra panenský olivový olej 5 lžic

lístky koriandru, nasekané 1 hrst

čerstvá petrželová nať, nasekaná 1 hrst

sůl 1 špetka

kuskus (+ vývar nebo horká voda na přípravu kuskusu)

Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a 2 lžíce olivového oleje. Do rozpálené pánve přidáme růžičky květáku a pomalu ze všech stran orestujeme. Když květák začne hnědnout, vyndáme ho z pánve a nechámee trochu vystydnout. Nevadí, když květák zůstane uvnitř trochu křupavý, dá to salátu nový rozměr.

V menší misce smíchejte zbylý olivový olej, citronovou šťávu a med. Dobře promíchejte a vytvořte hladkou zálivku. Podle chuti osolte.

Do velké mísy dáme okapanou cizrnu, cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, brusinky a vlažný restovaný květák. Přidáme nasekané bylinky, zalijeme zálivkou a dobře promícháme.

Kuskus dáme do hrníčku, promícháme s olivovým olejem a zalijeme horkým vývarem. Necháme ho nabobtnat pod pokličkou nebo pod talířkem asi 15-20 minut až se z něj ztratí všechna tekutina. Hotový kuskus ještě můžeme dle chuti dosolit a dopepřit a přidat ho k hotovému salátu a mírně promíchat. Naprosto luxusní, můžeme podávat i s vařeným bramborem (místo klasického květáku na mozeček) a nebo jen tak, jako lehký oběd nebo večeři. 

DSCF6218_2

Salát s grilovanou hruškou

hrst listového špenátu

1 hruška

1 malá cibule nadrobno

1 lžíce rozpuštěného másla

šťáva z půlky citronu

50 g slaniny na kostičky

hrst vlašských ořechů

balzamikový krém 

hoblinky parmazánu (může být i sýr feta nebo kozí sýr, kdo má rád)

Hrušku oloupeme, nakrájíme buď na půlky nebo na čtvrtiny, zbavíme jadřince. Pokapeme ji citronovou šťávou a rozpuštěným máslem, zasypeme nadrobno nakrájenou cibulkou a dáme necháme ji na pánvičce opéct i s tou cibulkou a s máslem. Jakmile je trochu zlatá, vyndáme ji stranou a do pánvičky dáme kostičky slaniny a oříšky a vše opražíme. Špenát omyjeme a osušíme, dáme ho do misky. Na špenát položíme grilovanou hrušku i s cibulkou, navrch zasypeme opečenou slaninou s oříšky, zakápneme balzamikovým krémem a posypeme hoblinkami parmazánu (popř. přidáme místo parmazánu kostičky fety nebo kozího sýru). 

DSCF7428

Lehký pikantní bramborový salát

Tento salát je výborný jen tak samotný nebo třeba jako příloha k řízkům nebo k rybě. Moc chutnal i manžílkovi a to salátky moc nemusí 😀 

4 vařené brambory (bez slupky jako přílohové)

sůl

pepř

1 lžička olivového oleje

1 lžička dijonské hořčice

2 lžičky zakysané smetany

šťáva z citronu

hrst rukoly

kousek bulvového celeru (cca 1/4 malé hlavičky)

1 lžička koření Tzatziky (lepší je samozřejmě čerstvý kopr a česnek, ale pokud nemáte čerstvý kopr, tak směs sušeného kopru a česneku je dostačující na mírné ochucení salátu)

Uvařené brambory necháme vychladnout. Mezitím celer nastrouháme na hrubém struhadle. V malé mističce si umícháme dresink z hořčice, zakysané smetany, olivového oleje, citronové šťávy. Důkladně ho promícháme, aby se spojil olivový olej s ostatními ingrediencemi v hladkou hmotu. K bramborám přidáme nastrouhaný celer, tzatziky koření (nebo čerstvý nasekaný kopr a stroužek utřeného česneku), nasekanou rukolu a zalijeme dresinkem (nemusíme dresink dávat celý, může se zdát hodně pikantní, takže ho dáváme po lžičkách, jemně promícháme, ochutnáme a pokud  je málo pikantní, můžeme ještě lžičku dresinku přidat). Podáváme vychlazený, pokud to vydržíme (já nevydržela a pustila se do něj hned 🙂 ).

DSCF7864

 Římský salát s pečenými paprikami

Pro 2 osoby: 

4 listy římského salátu

velká hrst rukoly

slunečnicová semínka

dýňová semínka

pár lískových oříšků

1 velký stroužek česneku

1 červená paprika

špetka citronového tymiánu

špetka bazalky (může být sušená)

olivový olej

sůl, pepř

balzamikový krém

Papriku nakrájíme na osminky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a plátky česneku a dáme péct do trouby na 200 a pečeme zhruba 45 minut (česnek nesmí zhnědnout, byl by hořký). Po upečení necháme papriky zchladnout a pak je nakrájíme na kostičky. Poté omyjeme a osušíme listy římského salátu a rukoly, římský salát nakrájíme na silnější proužky, rukolu můžeme ještě trochu roztrhat v ruce, ale nemusíme, pokud není velká. Na suché pánvičce si opražíme semínka a oříšky. Do mističky si připravíme natrhané zelené listy, přidáme nakrájené papriky i s trochou oleje, ve kterém se pekly. Zakápneme balzamikovým krémem a ještě můžeme mírně osolit a opepřit. Navrch nasypeme semínka a oříšky a vše dobře smícháme, aby se chutě propojily. Salát je výborný samotný, k pečeným bramborám, ke kuřecímu masu nebo k polentě. 

P1060480

Polníčkový salát s avokádem 

2 velké hrsti polníčku

1 zralé avokádo

1 lžička medu

1 lžička balzamikového krému (nebo balzamikového octa)

šťáva z půlky citronu

sůl, pepř

Polníček omyjeme a osušíme. Avokádo rozpůlíme, do pecky zasekneme nůž, poté pecku otočením nože do strany vyndáme. Avokádo zbavíme opatrně slupky a podélně ho nakrájíme na plátky. Zakápneme ho trochou citronu (zbytek šťávy z citronu si necháme na zálivku). Připravíme si zálivku z medu, balzamikového krému a citronové šťávy. Zálivku pak nalijeme na polníček a zlehka, ale dobře promícháme. Navrch salátu poklademe plátky avokáda, které malinko osolíme a opepříme. Naprosto lehoučká a luxusní mňamka 🙂

P1060499

 Zelený salát s pomerančovo balzamikovou redukcí

2 listy římského salátu

2 hrsti salátu polníček

2 stonky řapíkatého celeru

1 lžíce balzamikového krému s pomerančem (recept zde: http://www.koukalici.cz/domaci-speciality/)

 Všechny listy důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Římský salát nakrájíme na proužky, řapíky celeru za tenké plátky. Přidáme polníček a lžíci balzamikového krému s pomerančem. Vše dobře promícháme. Když se Vám to bude zdát moc sladké, můžete si salát trochu osolit a opepřit. 

P1060521

 Ledový salát s řeřichou 

4 listy ledového salátu

1 bílá hlavička jarní cibulky

rukola

listy řapíkatého celeru (může být i stonek, pokud listy nejsou)

salátová okurka (cca 1/4)

řeřicha 

med

olivový olej

balzamikový ocet

dijonská hořčice

sůl, pepř

Ledový salát omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a natrháme na menší kousky. Okurku zbavíme slupky, špalíček rozkrojíme napůl a pak krájíme půlkolečka. Bílou část jarní cibulky nakrájíme na drobná kolečka. Rukolu omyjeme a osušíme, řeřichu též. Smícháme 1 lžičku olivového oleje se lžičkou medu, přidáme půl lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku balzamikového octa, sůl, pepř. Zálivku řádně rozmícháme, dokud se olej nespojí s ostatními složkami. Do mističky dáme zelené listy salátu, rukolu, okurku, řeřichu a řapíkatý celer a cibulku. Zakápneme dle chuti zálivkou a promícháme. 

P1060597

Pikantní okurkový salát

1 salátová okurka

1 jarní cibulka

1 chilli paprička

hrst sezamových semínek

hrst dýňových semínek

1 lžíce medu

2 lžičky sojové omáčky

šťáva z půlky citronu

1 lžíce rostlinného oleje oleje

řeřicha

Med, sojovou omáčku, olej, citronovou šťávu a nasekanou chilli papričku smícháme. Sezamová semínka opražíme na pánvi a přidáme k zálivce. Promícháme a necháme chvíli odstát. Mezitím si nakrájíme okurku na větší kostky, přidáme k ní řeřichu a nakrájenou jarní cibulku. Opražíme si dýňová semínka a ta přidáme k okurce. Zalijeme zálivkou a promícháme. Můžeme podávat například k pečeným žebírkům. 

P1060669

Salát s jahodami a rukolou 

ledový salát

římský salát 

rukola

jahody

přírodní tvarohový sýr typu Lučina (nejlepší jsou ty kostičky do salátu)

balzamikový krém

olivový olej

sůl, pepř

Saláty omyjeme a osušíme. Listy natrháme na menší kousky a dáme do misky. Promícháme lžičku olivového oleje se solí a pepřem a touto zálivkou saláty ochutíme. Jahody omyjeme a nakrájíme na měsíčky, které poklademe na salát nebo je klidně můžeme zamíchat dovnitř. Přidáme na kousky nalámaný tvarohový sýr, zakápneme balzamikovým krémem a posypeme rukolou.

P1060704

Chef´s salát

Na 1 porci:

směs salátů (například římský, rukola, ledový, polníček…)

šunka nakrájená na kousky (2-3 plátky)

vařené vajíčko natvrdo

rajče 

fazolkové lusky

olivový olej

dijonská hořčice

balzamikový ocet

sůl, pepř

stroužek česneku

bagetka nebo celozrnné pečivo na krutonky

řeřicha na ozdobu 

Saláty omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a natrháme do misky. Přidáme rukolu. Ochutíme je zálivkou z trochy olivového oleje, hořčice, balzamika, přidáme vařené fazolové lusky, kousky šunkya vše lehce rukama promícháme, aby se zálivka dostala všude. Navrch přidáme nakrájená rajčátka, která osolíme a opepříme, vařené vejce na měsíčky. Bagetku nebo celozrnné pečivo opečeme na trošce olivového oleje s celým stroužkem česneku, který necháme lehce zezlátnout, aby dal krutonkům chuť a pak jej můžeme klidně vyhodit. Krutonky dáme navrch na salát, posypeme řeřichou a podáváme. 

P1060800

Jarní salát s karotkou a sušenými rajčaty

Na 1 porci: 

směs salátů (rukola, polníček, ledový salát, římský salát)

50 g sušených rajčat v oleji 

5 ks kapary 

1 karotka

olivový olej

balzamikový ocet

sůl, pepř

Saláty omyjeme a osušíme. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky. Saláty dáme do misky, ochutíme cca lžící balzamikového octa a olivového oleje. Mírně osolíme, opepříme a saláty lehce smícháme. Navrch dáme kousky rajčat, kapary a karotku nakrájejte škrabkou na zeleninu na tenké plátky a nasypte na salát. 

 

P1060902

 

Avokádový salát se sušenými rajčátky

1 zralé avokádo

sušená rajčátka – na jednu porci salátu cca 1 lžíce nadrobno nakrájených

1/2 stroužku česneku

hrubozrnná sůl

čerstvě mletý pepř

polníček

šťáva z půlky citronu

nasekaná hladkolistá petrželka

olivový olej

Sušená rajčátka si nakrájíme na malé kousky. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku, vydlabeme ze slupky buď lžící a nebo malou naběračkou a nakrájíme na kostičky. Ihned zakápneme citronovou šťávou. Polníček omyjeme, osušíme a dáme do misky. K němu přidáme rajčátka, avokádo. Cca 1 lžičku olivového oleje smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem a rozetřenou půlkou česneku. Nasekáme petrželku a přidáme do salátu. Zálivku nalijeme na salát a mírně promícháme, ale ne moc intenzivně, jinak se nám avokádo moc rozmačká, pokud je už hodně zralé. Salát můžeme nechat v misce a nebo ho naaranžovat do slupky od avokáda, pokud je neporušená. Ozdobíme ještě petrželkou a podáváme. 

P1060925

 

Toskánský salát s kuřecím masem a bramborami

Na 1 porci:

pečené kuřecí maso (stehno nebo grilované prso)

velká hrst rukoly

velká hrst polníčku

2 půlky sušených rajčat

1 velká brambora

1/2 lžičky hořčice

1 lžička medu

šťáva z půlky citronu

olivový olej nebo olej ze sušených rajčat

hrubozrnná sůl

Kuřecí maso obereme v případě, že je to z pečeného stehna. Pokud máme kuřecí prso grilované, nakrájíme ho na tenké plátky. Dáme si vařit bramboru ve slupce rozkrojenou na čtvrtiny v osolené vodě. Rukolu a polníček omyjeme a osušíme papírovou utěrkou nebo dáme do odstředivky na salát (lépe se vysuší a nepomačkáte lístky). Rajčátka si překrájíme na drobné kousky. Zálivku uděláme z hořčice, citronové šťávy, medu a olivového oleje nebo oleje z rajčat. Rukolu a polníček zakápneme zálivkou, opatrně promícháme a navrstvíme na mělký talíř tak, aby byly trochu do výšky. Okolo naskládáme uvařené brambory, které také polijeme trochou zálivky a posypeme hrubozrnnou solí. Na salát dáme kousky rajčátek, vychladlé kuřecí maso a ještě to celé pokapeme zálivkou. Na závěr můžeme ještě posypat třeba řeřichou nebo pažitkou. 

P1070010