Recept je původně podle kuchařských předpisů nalezených u Knížek o moru (čerpala jsem z knížky Kuchyně pozdního středověku od Moniky Feyfrlíkové). Ryby tvořily velkou část jídelníčku v období půstu. U nás se jedli především kapři. Dále se konzumovaly štiky, parmy, tresky, ale lidé si pochutnávali i na okounech, sumcích, úhořích, pstruzích, mihulích nebo slanečcích. Většinou se ryby nakrájely na malé kousky, které se dále vařily a přidávaly se k nim omáčky z chleba a vína a koření. Jeden z mála receptů, kde se ryba peče celá, je recept nazvaný Ryby v koření…
vykuchaná ryba (pstruh, štika, candát…já jsem použila makrelu, sice mořská ryba, ale moc dobrá)
hrubá mouka
sůl
mletý pepř
mletý zázvor
mletý hřebíček
2 krajíčky chleba
100 ml vína
1 velká cibule
máslo
olej
Vykuchanou a omytou rybu dobře nasolíme, okořeníme pepřem, hřebíčkem a zázvorem a obalíme v hrubé mouce. Dáme ji smažit na másle (můžeme péct i v troubě na 180 stupňů 30 minut, poté rybu obrátíme a pečeme ještě 15 minut). Mezitím ve víně rozvaříme na kousky nalámaný chléb bez kůrky, přidáme opět stejnou směs koření jako na rybu, tzn. pepř, zázvor, hřebíček. Hotovou a hustou omáčku přecedíme přes jedné sítko, plátýnko či cedník. Na závěr na oleji osmažíme měsíčky cibule dozlatova. Rybu položíme na talíř, polijeme omáčkou a obložíme smaženou cibulí. Můžeme zasypat jemně nasekaným koprem.