Rybičky milujeme naštěstí oba dva. Nebaví mě jen tak plácnout kostku filé na máslo s kmínem, prostě nuda…
Kapřík s bylinkovou krustou a omáčkou Café de Paris
Včera jsme od kamaráda dostali čerstvě uloveného kapříka. Tak ho manžílek klepnul paličkou a vyfiletoval a pak mi ho slavnostně přinesl do kuchyně se slovy: „Tady ho máš, ženo moje a dělej, co umíš.“ Tak jsem ho přece nemohla zklamat, když se na něj tak těšil. Použila jsem tedy rady mého oblíbence Zdeňka Pohlreicha a udělala kapříka s bylinkovou krustou a omáčkou Café de Paris.
A tady je:
Nejdřív jsem uvařila rybí vývar ze zbytků po vyfiletování – jsou to jen odřezky z ryby a řapíkatý celer a sůl. Vývar si nechám na později a použiji ho do omáčky k rybě.
Poté jsem si kapříka osolila, opepřila a obalila v mouce s červenou mletou paprikou
Do pekáčku si nakrájíme dvě menší cibule a stroužek česneku – vše na plátky, zalijeme olivovým olejem
Do mističky nadrobíme 1 rohlík (nebo toustový chléb), který zalijeme tak 1 dcl mléka a oříškem rozpuštěného másla a přidáme bylinky (já jsem použila bazalku, pažitku, petrželku)
Směs osolit, opepřit a rozmíchat (nejlépe promačkat rukou) do husté kaše
Do pekáčku dáme rybu, na kterou rovnoměrně rozprostřeme směs, rybu podlijeme ještě vodou a dáme do trouby na 220 stupňů na 30 – 40 minut (rybu po 30 minutách ochutnáme, pokud je maso tuhé a celistvé, vyndáme, jinak dopékáme)
… a takhle by měla rybička po upečení vypadat (kdo má rád pořádně křupavou krustičku, nechá tam rybičku déle nebo jí ještě dopeče třeba nad grilem)
Mezitím co se rybička peče, si dáme vařit brambory jako přílohu a uděláme si omáčku Café de Paris.
Omáčka Café de Paris
1 cibulku (nejlépe šalotku), oříšek másla, 1 stroužek česneku, 1 lžičku rajského protlaku, 1 lžičku kari, 1 dcl bílého vína, 2 dcl rybího vývaru, bylinky (já jsem použila rozmarýn, tymián, mátu, bazalku a petrželku) a tak 1/4 kyselé okurky nebo pár kuliček kapari.
Na másle necháme zesklovatět cibulku
Poté přidáme lžičku protlaku a necháme malinko obdělat
Zalijeme vínem a necháme ho vyvařit na polovinu (až omáčka zhoustne a víno už není moc silně cítit)
Přilijeme rybí vývar a opět necháme trochu vyvařit
Přidáme kari a stroužek česneku a necháme opět malinko provařit, až se kari rozvoní a česnek trochu změkne
Pak už jen přidáme na malé kostičky nakrájenou okurku, kterou necháme malinko ohřát v omáčce a do hotové omáčky nakonec dáme nasekané bylinky.
Můžeme ji ještě zahustit kouskem másla, které mírným pohybem pánvičky pomalinku vmícháme do omáčky a ona se stane krémovější. Ale já tam máslo už nedávám, omáčka je i tak hustá dost a pokud omáčku ihned nedáte na talíř, máslo se vám rozpustí a utvoří vodnatý a mastný okraj a to už nevypadá hezky. Takže pokud chcete přidat máslo, mírně vmíchat a ihned podávat.
… vuala veledílo se podařilo
Kapřík byl výborný! Pája se pak ptal, jestli je ještě omáčka, tak mu to asi chutnalo
Treska pečená na slanině a cherry rajčátkách
pro 2 osoby
400 g filetů z tresky
1 stroužek česneku
100 g slaniny
2 lžíce oleje
100 – 150 g cherry rajčátek
hrst čerstvé bazalky a hrst petrželky
Slaninu si nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Jakmile se malinko vypeče, přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku a opět necháme malinko obdělat – česnek zesklovatí. Pak přidáme přepůlená rajčátka a krátce zarestujeme. Polovinu této směsi dáme do zapékací misky a na ní naklademe osolenou a opepřenou tresku a opět na rybu navrstvíme druhou polovinu směsi a dáme do trouby péct na 200 stupňů dokud není ryba hotová – nejlépe to poznáme tak, že rybu ochutnáme . Před podáváním ještě rybu zasypeme nasekanou bazalkou a petrželkou.
Pstruh na másle se smetanovým špenátem
Pro 2 osoby:
2 čerství pstruzi
1 lžíce másla
sůl, pepř
1 stroužek česneku
2 velké hrsti listového špenátu
půl kelímku smetany na vaření
Pstruhy omyjeme, kůži na každé straně nařízneme, opatrně, abychom neřízli moc do masa, ryba se pak rozpadá. Osolíme, opepříme a opečeme na másle cca 5 minut na každé straně. Pokud půjde hřbetní ploutev krásně vytáhnout z masa, ryba by měla být hotová. Mezitím si připravíme špenát. Opereme ho, rozehřejeme máslo na pánvi a špenát na něj vložíme. Přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme a opepříme a mírně podusíme. Špenát by neměl být úplně na kaši, jen by měly listy příliš zvadnout a změknout. Pak přilijeme smetanu a ještě chvilinku necháme prohřát. Podáváme s vařeným bramborem.
Treska s grilovanou mrkvičkou s koprem a pomerančovou kůrou
Pro 2 osoby:
filety z tresky (já použila balení obdélníkových filetů 4 ks)
sůl, pepř
máslo
1 velká mrkev
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
nasekaný kopr
Na másle opečeme osolenou a opepřenou tresku. Mezitím nakrájíme na tenká kolečka mrkev, opečeme jí na jiné pánvičce na másle, přidáme pomerančovou kůru a úplně nakonec osolíme, opepříme a bohatě zasypeme koprem.
Kopr ještě přidáme na filé, které už je na talíři – nejen jako zelenou ozdobu, ale i pro chuť.
Aljašská treska s listovým špenátem a kaší z červené čočky
Pro 2 porce:
4 filety z mořské tresky (kupuji ty kostičky, jsou dostačující)
100 g červené čočky
1 cibule
2 stroužky česneku (1 do čočky a jeden do špenátu)
1 středně velká mrkev
tymián, rozmarýn, 1 bobkový list
listový špenát
olivový olej,
sůl,
pepř,
ocet balzamico – lžička
oříšek másla
vývar zeleninový
Rybu omyjeme a dáme prozatím stranou.
Připravíme si základ na čočkovou kaši: Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme nadrobno nakájenou mrkev a opět necháme lehce orestovat, poté přidáme na plátky nakrájený česnek, ze kterého vyndáme klíček, je tak stravitelnější. Opět krátce zarestujeme a přidáme propranou červenou čočku, tymián, rozmarýn a bobkový list. Chvilku ještě opékáme, ale ne moc dlouho, aby česnek nezhořknul. Poté přilijeme vývar tak, aby čočka byla potopená a dusíme doměkka. Ke konci vaření dochutíme pepřem a solí a přilijeme lžičku balzamicového octa a už jen krátce povaříme na kaši.
Vrátíme se k rybě. Tu osolíme, opepříme a na olivovém oleji nebo na polovině množství másla opečeme z obou stran (lze opékat na oleji a máslo přidat už jen do teplé pánvičky, aby se nepřepalovalo a rybičku jím před podáváním už jen polijeme). Mezitím, co se nám rybička opéká a dováří čočková kaše, propereme listový špenát. Na pánvičce rozehřejeme druhou polovinu másla, přidáme opraný špenát a česnek a krátce podusíme, aby jen tak ovadl. Pak osolíme, opepříme a stáhneme z ohně a servírujeme.
varianta s hnědou čočkou, bez špenátu a s čerstvým koprem
Treska pečená na zelenině s bylinkami
na dvě porce:
4 filátka tresky
2 stonky řapíkatého celeru
2 velká rajčata
1/2 červené papriky
sůl, pepř (celé kuličky v nálevu) nebo můžete použít čerstvě mletý, kdo nechce kousat do celé kuličky pepře
olivový olej
oregano (sušené a čerstvé)
4 snítky tymiánu
3 snítky smilu italského
1 větvička libečku
Rybu osolíme z obou stran, opepříme a dáme na chvilku stranou. Do pekáčku si nakrájíme napřed řapíkatý celer, pak na proužky papriku, rajčata na plátky nebo měsíčky. Zasypeme čerstvými lístky oregana, dáme celé větvičky tymiánu a smilu a libeček. Trochu osolíme a opepříme. Na zeleninu naklademe rybu a tu posypeme sušeným oreganem. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů ccca na 40 – 45 minut. Ryba by měla být pevná, měla by se dát krásně dělit, ale smí být tuhá a suchá.
Treska s restovanou zeleninou a bazalkovými bramborami
Pro 2 osoby:
4 filátka z rresky
sůl, pepř
máslo
olivový olej
1 velká mrkev
1 stonek jarní cibulky
cca 10 malých brambůrek
velká hrst bazalky
1 stroužek česneku
hrubozrnná sůl
citronová šťáva
Brambůrky oškrábeme, omyjeme a rozpůlíme. Půlky dáme vařit do osolené vody. Mezitím z mrkve oškrábeme slupku, přepulíme ji a škrabkou na zeleninu z ní děláme tenké plátky. Cibulku přepůlíme podélně i napříč a ještě jí podélně nakrájíme na tenké plátky. Rybu omyjeme a osušíme papírovými utěrkami, aby na pánvi neprskala. Do pánve dáme olej, rybu osolíme a opečeme, ke konci pečení přidáme na rozpuštění trochu másla, to dá rybičce výbornou chuť, ale nesmíme ho přepálit, musí se jen rozpustit a ohřát, pak jím rybu trochu přelijeme. Do druhé pánvičky dáme trochu másla a mrkev s cibulkou na něm trochu osmahneme doměkka, ale nesmíme ji spálit. Přidáme trochu soli a citronovou šťávu (jen malinko). Pokud je mrkev a cibulka již měkká, stáhneme z ohně. V hmoždíři rozdrtíme lístky bazalky, přidáme trochu hrubozrnné soli, ale ne moc, pesto by bylo moc slané. Česnek nakrájíme nadrobno, přidáme k bazalce, přidáme olivový olej a drtíme, dokud se bazalka nespojí s olejem a nevznikne kašička. Na talíř naservírujeme vařené brambůrky, pokapeme je bazalkovým pestem, vedle poklademe zeleninku a na ní rybičku. Chuť je velice jemná. Vynikne chuť ryby, zeleninka s citronem je velice svěží a brambůrky s bazalkovým pestem jsou naprosto dokonalé. Dobrou chuť 🙂
Grilovaný filet z lososa s bylinkami
filety z lososa, s kůží 4 ks
brambory vařené ve šlupce, nakrájené na 1 cm silné plátky 500 g
extra panenský olivový olej
kousek másla
česnek, utřený 4 stroužky
čerstvě vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 citronů, v bio kvalitě
směs čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, tymiýn a hladkolistá petržel) 1 hrst
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
kousky citronu na ozdobu
V pánvi na mírném žáru prohřejeme olivový olej s česnekem. Promícháme a sundáme z plotny. Dáme do misky, přidáme citronovou šťávu i kůru a směs bylinek. Promícháme. Rybí filety potřeme připravenou směsí, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. V pánvi grilujeme jednotlivé filety nejprve kůží dolů (já kůži moc nemusím, tak jsem kůži sundala při porcování), přibližně 4 minuty. Filety otočíme a pokračujeme v grilování ještě 1 minutu. Filety vyjmeme a dáme na talíř. Každý filet přelejeme zbývající šťávou z pánve, ozdobíme kouskem citronu a podáváme.
Sashmimi z lososa (pro ty co nemají rádi syrovou rybu)
400 g lososa
citronová šťáva
limetková šťáva
zázvor
stroužek česneku
olivový olej
sezamový olej
sůl
řeřicha
pažitka
Postup:
Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť (můžeme místo sezamového oleje přidat i opražená sezamová semínka naložená v oleji, chuť je báječná). Do olivového oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Horký olej způsobí, že se tenké plátky lososa zatáhnou a tepelně se mírně upraví, takže ryba nebude tak syrová. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou. Chuť je zajímavá a opravdu by nikdo nevěřil, že ryba tu je vlastně syrová.
Fish and chips (treska s polentovými hranolkami)
Zdravější varianta ryby s hranolkami, oblíbené pochoutky zejména v Anglii již od roku 1858.
Suroviny:
treska (na 1 porci cca 2 filátka)
sezamová semínka
lněné semínko
sůl, pepř
50 g polenty
bylinky (tymián, rozmarýn, máta…)
česnek
sůl, pepř
Napřed si připravíme polentové hranolky. Polentu dáme vařit do horké vody na 5 minut, přidáme sůl, pepř, bylinky a česnek. Vzniklou kaši nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a potřený olivovým olejem, řádně ji rozetřeme a necháme vychladnout, aby ztuhla a dala se krájet. Po ztuhnutí kaši nakrájíme na proužky, které poklademe na plech s pečícím papírem, zakápneme opět olivovým olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 2oo stupňů asi 30-40 minut. Hranolky by měly být krásně zlaté. Rybu nakrájíme na obdélníky, které osolíme, opepříme a obalíme v sezamovém a lněném semínku. Dáme smažit na olivový olej. Podáváme s polentovými hranolkami a výborně se k tomu hodí například polníčkový salát (http://www.koukalici.cz/salaty/).
Mořská štika s bylinkovou krustou
4 větší filátka mořské štiky
4 plátky citronu (plus kousek citronu na vymačkání na rybičku)
koření na ryby
sůl
bazalka
hladkolistá petržel
1 větší stroužek česneku nebo dva menší
4-5 lžic strouhanky (já míchám strouhanku s rozemletými kukuřičnými lupínky, je tak chutnější a při smažení křupavější)
1 lžíce nastrouhaného parmazánu
olivový olej
4 lžičky másla
Rybu osolíme, pokapeme maličko citronem a posypeme kořením na ryby. Připravíme si bylinkovou krustu. V misce smícháme strouhanku (může být půl napůl smíchaná s rozemletými kukuřičnými lupínky), rozmačkaný stroužek česneku, hrst či velkou lžíci nasekané bazalky a lžíci parmazánu. Vše řádně smícháme, aby se propojily bylinky s česnekem a se sýrem. Ochucenou bylinkovou strouhanku nasypeme rovnoměrně na každý plátek ryby. K rybě přidáme do pekáčku ještě plátky citronu (na počet filátek stejný počet plátků citronu), máslo a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do trouby na 180 stupňů na 30 minut. Pokud nebude na rybě zlatavá krustička, troubu přepneme na gril a rybičku ještě zapečeme tak 5 minut pod grilem zhruba na stejnou teplotu. Při grilování ze shora můžeme rybu polévat rozpuštěným máslem z pekáčku, snadněji se udělá zlatá kůrčička. Podáváme s vařeným bramborem či opečenou bagetkou a rybičku na talíři ještě posypeme na jemno nasekanou hladkolistou petrželkou.
Makrela na balkánský způsob
Pro 2 osoby:
2 vykuchané a omyté makrely
1 velké rajče
2 červené kapie
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 snítky libečku
2 snítky rozmarýnu
hrst lístků bazalky
8 větších lístků šalvěje
2 snítky máty
cca 1 lžíce nadrobno nasekané pažitky
2 lžíce olivového oleje (Extra virgin)
2 lžičky másla (může být domácí bylinkové, které obsahuje pažitku, libeček a bazalku…pokud nemáme, můžeme dát i obyčejné máslo)
sůl a pepř
1 dl vody
Ryby omyjeme a dobře osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Do pekáčku na osminky nakrájíme rajče, na plátky papriku a cibuli. Na zeleninu položíme osolené ryby, které naplníme směsí bylinek (bez pažitky… tu pak nakrájíme navrch na zeleninu…), másla a plátků česneku (pár plátků si můžeme nechat stranou a dát je ještě k zelenině do pekáčku. Ryby zalijeme olivovým olejem, cca 1 lžíci oleje na 1 kus ryby a podlijeme vodou. Celé zasypeme nasekanou pažitkou. Dáme do trouby rozpálené na 220 stupňů na 30 minut péct. Po 15 minutách rybu otočíme. Zelenina pustí šťávu, takže se ryba nevysuší a je naprosto výborná!