Vždy jsem toužila mít vlastní bylinkovou zahrádku. Bylinky jsou dle mého soudu, to nejlepší, co Vám příroda může nabídnout a člověk se tak díky těmto zázračným „kytičkám“ naučí jíst zdravě bez éček a různých chemických přísad. Vždyť co může být lepší než když si například do bramboračky natrháte čerstvou majoránku ze zahrádky plnou horkého poledního sluníčka. Nebo libeček, to je MAGI ze zahrádky 🙂
Něco málo o bylinkách a jejich účincích:
Kdysi se říkávalo, že na každou nemoc se najde bylinka. V dnešní době, kdy je okolo nás spousta chemie, je využití bylinek pro naše zdraví velmi vítanou změnou.
Levandule
Regeneruje kožní buňky a pomáhá tak omlazovat pokožku. Její vůně má hluboké relaxační účinky. Prospívá jak problematické pleti, tak suché a dehydratované pleti, které navrací vlhkost. Levandule je nejlepší do koupelí, vyrobit si z ní ale můžete i napářky nebo pleťové vody. Je účinná též jako ochrana proti mšicím na bylinkách, jahodách a růžích. Stačí jí zasadit do záhonku nebo do květináče poblíž choulostivým a snadno napadnutelným kytičkám a bylinkám. Mšicím levandule moc nevoní 🙂
Levandule
Tymián
Má silně antibakteriální účinky, podporuje krevní oběh a mírní kašel. Prospívá mastné pleti, kterou čistí a zároveň zbavuje přebytečného kožního mazu. Výhodou je, že také hydratuje, takže pleť nezůstává vysušená. Tymián je výborné koření. Přidávám ho ke kuřecímu masu, k pečené či dušené zelenině a dělám z ní i šťávu. Sušená rajčata si bez něj neumím představit. Recept na ně najdete zde: http://www.koukalici.cz/zeleninove-speciality/. Jinak se z něj dají připravit masky, odvary, napářky nebo třeba koupele.
Citronový tymián
Máta
Zklidňuje podrážděný žaludek, tlumí pocity hladu a pomáhá při ženských problémech, Osvěžuje a také povzbuzuje unavenou pleť. Hodí se hlavně pro mastnou a smíšenou pokožku, má totiž čisticí a zklidňující účinky, které mírní projevy akné. Léčivé účinky máty nejlépe využijete v čajích, odvarech nebo koupelích.
Meduňka
Jemně voní po citrusech, osvěžuje, zklidňuje, má antibakteriální a hojivé účinky, snižuje krevní tlak a omezuje výskyt oparů. Nejvíc ji ocení citlivá pleť, kterou meduňka posílí a uvolní. Také zpomaluje stárnutí a brzdí vznik vrásek. Hodí se do koupelí, čajů a odvarů.
Rozmarýn
Bylinka s pronikavou vůní má silné protizánětlivé účinky, osvěžuje, uklidňuje mysl a zahání deprese. Pomáhá také zklidnit mastnou a zčervenalou pleť, která se díky němu přestává mastit. Výborně se hodí do koupelí a jako koření do jídla.
Šalvěj
Pomáhá při pocení, paradontóze, bolesti v krku, chřipce nebo angíně. Kromě toho rozpouští tuky, podporuje metabolismus pokožky a pomáhá čistit ucpané póry.
Ocení ji hlavně lidé s mastnou a smíšenou pletí. Pokud chcete vylepšit stav svojí pleti, připravte si čaj nebo odvar. Využívá se i při nadměrném pocení.
Bazalka
Prospívá trávicí soustavě, ulevuje od bolesti hlavy a podporuje tvorbu mateřského mléka. Zklidňuje a tonizuje pokožku celého těla, má hydratační a posilující účinky. Skvěle se hodí i na vlasy, uzavírá totiž jejich povrch a hříva je tak výrazně lesklejší. Z bazalky se dají vyrobit pleťové vody nebo třeba napářky, populární jsou i nálevy a čaje.
Čerstvou šťávu z bazalky lze použít jako podpůrný prostředek při zánětu středního ucha, bazalku lze použít při migréně či některých formách depresí, buď jako nálev nebo lihovodný roztok. Při astmatu se osvědčilo inhalování par vařící se bazalky.
Zvláštností bazalky je, že se velmi špatně suší na přirozeném teple. Je potřeba sušit umělým teplem, v domácím prostředí nejlépe v sušičkách. Pokud chceme vlastní vypěstovanou bazalku s úspěchem skladovat, ideální je naložení do oleje, který lze posléze používat např. do salátů, těstovin, nebo právě na slané koláče.
Bazalka
Smil italský
Smil je stále zelený aromatický polokeř, citlivý vůči mrazu. Smil má úzké, stříbřitě zelené, aromatické listy. V pozdním létě vykvétají květy – malé, žluté „slaměnky“. Stonek je šedozelený, druhým rokem dřevnatí. Listy jsou velmi hořké a samotné se nepřidávají do pokrmů.
Upotřebení v kuchyni:
Chceme-li dodat polévkám, dušeným jídlům, rýži, zelenině a jiným pokrmům jemnou chuť kari, povaříme v jídle malé větvičky smilu. Lze jej použít do jídel připravovaných nakyselo a také do pokrmů z vajec a drůbeže. Smil je také skvělý v nádivkách ke zvěřině, k telecímu masu.
Kytička smilu v šatníku nebo ve spíži odpuzuje moly.
Stévie
Stévie je přírodní sladidlo vhodné pro diabetiky. Používají se listy, které se nechávají spařit horkou vodou, chvíli vylouhovat a výluhem se sladí. Sladivost je dvacetkrát vyšší než u klasického cukru. Výluh se používá na pečení, do čaje a kávy, do domácích šťáv a limonád.
… trochu bylinek pro krásu
Bylinkový odvar na vlasy (pro lesk a hebkost vlasů a proti lupům)
bazalka
máta
levandule
rozmarýn
šalvěj
Bylinky zalít horkou vodou a nechat 15 minut odstát. Umyté vlasy přelít odvarem a již neoplachovat.
Bylinkový olej (kůra) na vlasy
meduňka
šalvěj
rozmarýn
levandule
máta
Všechny suroviny smícháme dohromady a uzavřeme do vzduchotěsné nádoby a necháme uležet na chladném a tmavém místě. Přípravek necháme tři týdny uležet, aby byl účinný a kvalitnější. Vlasový olejíček očistíme od bylinek a nanášíme na mokré vlasy. Necháme 20 minut působit, poté opláchneme.. Stačí ale i pár kapek vetřít do vlasů nejlépe noc před mytím. Přes noc bylinky působí a druhý den si umyjte vlasy dvojnásobným množstvím šamponu.
… trochu bylinek pro osvěžení
Tymiánová limonáda
Zajímavá chuť, velice dobrá …
400 g krystalového cukru (pokud možno přírodního)
12 snítek tymiánu + na ozdobu
1 l čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi 24 citronů)
½ l vodky
Příprava:
Do rendlíku dejte půl litru vody, cukr a tymián. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nechte vychladnout. Pak sirup přeceďte a dejte do lednice. Těsně před podáváním promíchejte s citronovou šťávou, vodkou a ozdobte tymiánem. Rozlijte do osmi sklenic na kostky ledu.
Kdo chce mít limonádu jen na osvěžení v horkém létě nebo pro děti, samozřejmě vodku vynechá
Domácí mátová šťáva
Domácí mátová šťáva je výborná, osvěžující a prudce pitná. U nás se ujala a Pavel už jinou nepije a říká, že ta moje je nejlepší 😀
Na 2 litry šťávy:
8 stonků máty s velkými listy (lze přidat i hrstičku meduňky, ale s ní opatrně)
2 citrony nakrájené na kolečka
2 litry vody
1,5 kg cukru (většinou je poměr na 1 litr vody 1 kg cukru, ale cukru můžete dávat i méně a třeba víc citronu)
na špičku lžičky kyseliny citronové
Bylinky dáme do dvou litrů vody společně s nakrájeným citronem a necháme 24 hodin vylouhovat.
Po této době vodu zahřejeme, ale nesmí se vařit, přidáme cukr a pomalu necháme probublávat až sirup zhoustne a bylinky pustí aroma a citron kyselost.
Jakmile je sirup hustší a má zlatavou barvu a krásně voní po bylinkách a citronu, můžeme slít přes sítko do vymytých a vytřených lahví.Dobře uzavřeme a necháme vychladnout. Citrony ze šťávy nevyhazujte, jsou výborné sladké, tak neváhejte a pusťte se do nich 🙂
… něco dobrého ke grilovanému masíčku 🙂
Domácí bylinkové máslo
1 kostka másla
2 větší stroužky česneku
tymián, rozmarýn, pažitka, petrželka, libeček
1/2 lžičky soli
Máslo necháme v hrnci rozpustit, ale nesmí se vařit, jinak se spálí. Do rozpuštěného másla dáme nasekané bylinky, z česneku vyndáme zelený klíček, nasekáme ho a přidáme k bylinkám. Osolíme, zamícháme a necháme trochu ztuhnout v lednici, aby se dalo zabalit. Po mírném vychladnutí je z másla hustá kašička, kterou zabalíme do fólie nebo do alobalu, vytvarujeme do šišky a dáme do lednice, kde vydrží hodně dlouho. Podáváme k pečenému nebo grilovanému masu – dá masíčku další chuť a krásně ho zjemní a přidá na šťavnatosti.
Domácí bylinkové bonbony
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce medu
6 lístků šalvěje
malá hrst máty
Do kastrůlku dáme cukr a med a necháme rozpustit. Hřejeme tak dlouho, až se na hmotě začnou dělat bublinky a směs začne houstnout a tvořit karamel. Jakmile hmota trochu zhoustne a bublinky se přestanou dělat, sundáme karamel z plotny a na minutu odstavíme. Bylinky najemno nasekáme. Karamel opět vrátíme na oheň a malinko prohřejeme, aby se s ním pak lépe pracovalo. Nasypeme do něj bylinky, zamícháme a stáhneme z ohně. Připravíme si pečící papír na plech. Vezmeme malou lžičku a karamel nabíráme a klademe malé hromádky na pečící papír. Snažíme se,aby v každém bonbonu bylo dost bylinek. Necháme tak 10 minut zchladnout, aby karamel ztuhnul. Bonbonky sundáme z papíru a zabalíme každý jednotlivě do potravinářské folie a uložíme třeba do nějaké ozdobné krabičky. Bonbonky jsou výborné jako prevence nachlazení.