Lososový tatarák

Vždy jsem měla takový zvláštní odpor k syrové rybě, ale moje zvědavost zvítězila. Tak jsem neodolala a z koncové části filetu z lososa – z toho ocasu a ze spodní části od kůže jsem si udělala na zkoušku tatarák a můžu říct, že bych opravdu nepoznala, že tam je syrová ryba. Všechny ingredience se skvěle propojily a bylo to chuťově zajímavé a myslím, že jako pohoštění pro návštěvu by to byla dobrá volba, je to zas něco jiného než klasické chlebíčky a chuťovky 🙂

500 g filetu z lososa bez kůže a kostí

2 lžíce nasekaného kopru

1 jarní cibulka nadrobno 

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy

1 lžička dijonské hořčice

1 lžička balzamikového octa

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Lososa nakrájejte na drobné kostičky nebo nasekejte na malé kousíčky a promíchejte se zbylými přísadami, nechte 5 minut odpočinout, případně dotáhněte solí a citronem podle vlastní chuti. Podáváme chlazené s opečenou bagetkou. Je k tomu dobrý i salátek z rukoly a polníčku. 

DSCF7377

Avokádová pomazánka s pečenou paprikou 

1 zralé avokádo

1/2 červené papriky

1/4 červené cibule

2 stroužky česneku i se slupkou

špetka tymiánu

chilli paprička

1 lžička balzamikového octa

šťáva z půlky citronu

olivový olej

sůl, pepř

Papriku nakrájíme na proužky, cibulku na plátky, česnek necháme celý i se slupkou. Vše dáme do zapékací mističky, pokapeme balzamikem, olivovým olejem, posypeme špetkou tymiánu a osolíme a opepříme. Vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme asi 30 minut. Česnek se nesmí spálit. Zelenina hezky změkne a česnek pečením zesládne a pak se jen vyloupne ze slupky. Mezitím si připravíme avokádo. Rozkrojíme podélně napůl. Vrchní polovinou otočíme a tím se uvolní od pecky a půjde sundat. Do pecky podélně zasekneme nůž a vytočíme jím malinko a tím se pecka vyndá. Avokádo vydlabeme lžičkou do misky, rozmačkáme vidličkou, přidáme chilli papričku, osolíme, opepříme a ihned zakápneme citronovou šťávou, jinak avokádo během chvíle zhnědne a už to vypadá docela nevábně 😀 Pečené papriky nakrájíme na malé kostičky, cibulku též a česnek vyloupneme ze slupky a rozmačkáme vidličkou. Vše přidáme do avokáda, včetně oleje, ve kterém se zelenina pekla. Rozmícháme, aby se chutě spojili a namažeme na rozpečenou bagetku, kterou pokapeme olivovým olejem. Naprosto luxusní záležitost!

DSCF7381

 Club sandwich

Pokrm pod názvem „sandwich“ vznikl údajně podle anglického lorda Johna Montagu Sandwiche (1718–1792), jenž prý jako první nabídl svým hostům k občerstvení plátek masa vložený mezi dva krajíčky chleba, jak uvádí v Labužníkově lexikonu Vladimír Poštulka. V každém případě je tento patrový club sendvič výborná, praktická a efektní záležitost pro letní setkání s přáteli. S oblibou ho pojídali v USA už koncem 19. století.

400 g krůtích prsou (mohou být i kuřecí)

8 dlouhých a silnějších plátků slaniny

12 plátků toustového chleba

6 lžic majonézy

6 lžic hořčice

1/2 hlávky ledového salátu

3-4 natvrdo uvařená vejce

3 rajčata

sůl

čerstvě mletý pepř

párátka

Krutí maso vcelku osolíme, opeříme, potřeme olivovým olejem (můžeme přidat i trochu grilovacího koření) a ogrilujeme. Upečené maso nakrájíme přes vlákno na tenké plátky.

Na grilu opečeme i plátky slaniny dokřupava a tousty dorůžova.

Plátky toustového chleba potřeme vždy z jedné strany směsí hořcice a majonézy a vždy na jeden z dvojice dáme salát.

Na druhou dvojici toustů vrstvíme postupně opečené maso, slaninu, na tenké plátky nakrájená rajčata a vajíčka. Přiklopíme druhou polovinou toustu. Stlačíme, aby nám zelenina nebo maso nevypadlo a pouze dva protilehlé rohy toustu propíchneme každý dvěma párátky tak, abychom nožem mohli toust v půlce překrojit a párátka nám toust držela a nerozsypal se pod rukama. 

 DSCF5167

 Domácí pizza 

250 g hladké mouky

špetka soli

1 balíček sušeného droždí (mě se osvědčilo asi nejvíc zelené od Dr. Oetker)

1,5 dl mléka

1 paprika

2 rajčata

1 větší cibule

1 velký stroužek česneku

12-15 plátků šunky

1 balíček sýra např. Gouda 

domácí kečup nebo sugo di pomodoro 

sušené oregano (může být i tymián, bazalka, rozmarýn…)

1 lžička olivového oleje

Prosátou mouku smícháme se solí, přidáme sáček droždí, mléko a vše zpracujeme na tuhé těsto. Těsto pak vyválíme na plech vyložený pečícím papírem. Vyválíme ho hodně na tenko, těsto ještě při pečení nakyne. Syrové těsto  potřeme po celé ploše kečupem nebo sugem. Pak vrstvíme šunku, cibuli na plátky, česnek také na plátky, rajčata na kolečka, papriku na plátky. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, posypeme bylinkami a pokapeme olivovým olejem. Troubu předehřejeme na 220 stupňů a pizzu necháme ještě malinko nakynout než se trouba nahřeje. Pečeme cca 2é minut. 

DSCF7470

 

Polentové koláčky s grilovanou cuketou 

Na 10-12 koláčků: 

100 g polenty 

100 ml vody nebo zeleninového vývaru

cca 50 g parmazánu

1 stroužek česneku

kopr

sladká paprika

tymián

oregano

sůl, pepř

1 cuketa

1/2 červené papriky

zakysaná smetana

řeřicha nebo rukola na ozdobení

olej

Polentu vsypeme do horké vody nebo zeleninového vývaru a minutku povaříme, dokud se neutvoří hladká kaše. Do ní pak nastrouháme parmazán, přidáme rozmačkaný stroužek česneku, osolíme, opepříme a přidáme kopr. Kaši pak vlijeme na pekáček vymazaný olejem, rozetřeme a necháme vychladnout. Až kaše ztuhne, vykrájíme z ní pomocí vykrajovátka nebo skleničky kolečka zhruba tak velká jako jsou kolečka cukety. Kolečka dáme na pekáček vyložený pečícím papírem, pečeme v troubě na 200 stupňů dozlatova. Mezitím si nakrájíme kolečka cukety, maličko osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou, oreganem a tymiánem. Kolečka cukety osmažíme na trošce oleje. Polentová kolečka vyndáme z troubya necháme zchladnout. Na každé kolečko z polenty pak položíme kolečko cukety. Zakysanou smetanu smícháme s koprem, maličko osolíme a opepříme. Smetanu pak postupně naklademe lžičkou na všechna kolečka cukety. Dále zdobíme kostičkami červené papriky a řeřichou nebo rukolou. 

P1060709

 Tuňákový dortík s rajčátky a avokádem

1 malá konzerva tuňáka (na 1 dortík spotřebujete tak půlku)

1 velké rajče 

1 zralé avokádo

1/2 stroužku česneku

sůl, pepř

olivový olej

hladkolistá petržel

citronová šťáva

Rajče si spaříme a oloupeme. Zbavíme dužiny a nakrájíme na malé kostičky. Smícháme se solí, pepřem, trochou olivového oleje a nadrobno nasekanou petrželkou. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku, zbavíme slupky a nakrájíme na malé kostičky, přidáme česnek, zakápneme citronem a olivovým olejem a rozmixujeme dohladka. Tuňáka zbavíme tekutiny. Na tvarování dortíku použijeme buď tvořítko, ale musí být dost vysoké. Já jsem neměla, tak jsem použila kelímek od jogurtu, odstřihla jsem dno kelímku a pak jsem jej ještě trochu zkrátila, aby kelímek nebyl zbytečně moc vysoký, ale samozřejmě musíme počítat, že se do něj musí vejít 3 zhruba stejně vysoké vrstvy. Kelímkové tvořítko nebo klasické vymažeme trochou oleje, položíme doprostřed talíře a plníme vrstvami dortíku. První je rajčatová, musíme ji řádně upěchovat, pak navrch naklademe tuňáka, také upěchujeme. Třetí a poslední vrstva je avokádo. Talíř i s tvořítkem dáme na půl hodiny do ledničky, aby směs trochu ztuhla a dala se lehce vyklopit. Po půl hodině tvořítko opatrně sundáme. To kelímkové šlo snadno, malinko jsem ho dvěma prsty zmáčkla, tak aby se odlepilo od stěn směsi a opatrně sundala. Navrchu ještě můžeme ozdobit například řeřichou nebo rukolou, co máte zrovna po ruce nebo máte rádi. Myslím si, že hosty překvapíte dobrým nápadem a svěží chutí tuňáka s rajčátky a avokádem, úžasná kombinace 🙂

P1060932