Fíkové čatní

Použité suroviny:

4 ks cibule

 česnek 2 stroužky

500 g fíků

kousek zázvoru

250 g hnědého cukru

1 lžička soli| 1 špetka pepře

100 g rozinek nebo pár kuliček hroznového vína rozkrojených napůl a zbavených semen

1 lžíce hořčičného semínka

250 ml vinného octa

1 dcl červeného vína

lžička kyseliny citronové (nebo šťávy z citronu a kůra z citronu)

 

Nasekáme cibuli a česnek. Opereme fíky a spolu se zázvorem je pokrájíme na malé kousky.

P1040418

Všechny suroviny další suroviny smícháme s nakrájenými fíky a zvolna je dusíme, dokud fíky nejsou na zkus měkké. Octu můžeme dát i více, protože sušené fíky jsou dost sladké. 

P1040419

Horkým chutney plníme sklenice, které poté dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

P1040421

 P1040432-150x200

 Uchováváme v lednici dobře uzavřené. 

Švestkové čatní

100 ml červené víno

8 ks švestek

1 šalotka

100 ml čerstvé pomerančové šťávy

50 g brusinek

2 celé skořice

1/2 lžíce mletého chilli

2 lžíce Korunního cukru hnědého

Švestky vypeckujeme, šalotku nasekáme nadrobno. Spolu s pomerančovou šťávou, vínem, brusinkami, kořením a Korunním cukrem hnědým vložíme do kastrůlku a přivedeme k varu. Poté vaříme na mírném plameni dalších 30 minut, dokud švestky nezměknou

Švestkové čatní II.

Suroviny:

500 g švestek

4 stroužky česneku

1 lžíce mletého zázvoru

1 lžíce horčičného semínka

2 lžičky chilli koření, prášku

500 g práškového cukru

1 šálek octa

sůl

Postup přípravy:

Utřeme česnek a v hmoždíři nebo na třecí misce roztlučeme hořčičné semínko a vypeckujeme švestky. 
Pak vložíme všechny přísady do nádoby a za stálého míchání vaříme, v nejnutnějším případě podléváme. 
Když jsou švestky měkké a zbytečná voda odpařena, dáme svařené chutney vychladnout a plníme je do sklenic.

 

 P1040433-200x150

Jablečné čatní

jablka 4 větší 

cibule 1 větší

cukr 1 lžíce (podle podle kyselosti jablek)

pepř

bobkový list 2

tymián 4 větvičky (nebo lžička sušeného)

zázvor 1 lžička

brusinky 1 hrst skořice 2 ks    

P1040770  P1040773P1040775_1-175x200

 Brusinkové čatní

150 g sušených brusinek

1 lžička mletého zázvoru

nové koření 4 kuličky

mletý koriandr 1 lžička

muškátový oříšek 1/2 lžičky

ocet

cukr

hřebíček 4 ks

červené víno 2 dcl

pomerančová kůra 1 lžička

P1040779 P1040784-133x200

Meruňkové čatní

1 kg meruněk

2 lžíce oleje

1 velká cibule

3 stroužky česneku

100 ml balzamikového octa

100 ml jablečného octa

150 g cukru krupice

1 lžička soli

1 lžička zázvoru

1 lžička kari

1 lžička mletého koriandru

1 lžička muškátového oříšku

 Na oleji zesklovatíme cibulku a česnek, přidáme omyté a vypeckované meruňky, koření, ocet, cukr, sůl, pepř a dusíme do měkka, dokud se nevyvaří ocet. Horké čatní plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

DSCF3032 DSCF3035

Domácí pomerančový likér a´la Grand Marnier… dámský likér (ale chutnal moc i chlapům :) )

1 velký pomeranč (použijeme kůru i dužinu)

8 hřebíčků

200 ml broskvové vodky

200 ml silné medoviny (Staroslovanská)

Pomeranč oloupeme, odstraníme bílou slupku a rozdělíme na čtvrtiny a dáme do umyté sklenice s víkem.

P1040755

Z kůry též odstraníme bílou slupku, jinak by likér byl hořký. Je to sice pracné, ale výsledek stojí za to. Uznávaný odborník by řekl, že „dobré jídlo je podmíněno trochou lidské dřiny“, takže vzhůru do toho :)

P1040757

Poté slupku srolujeme a zapíchneme do každé ruličky 2 hřebíčky. Jednak aby ruličky držely pohromadě a hřebíček nám bezvadně ochutí samotný likér.

P1040760

 Ruličky přidáme do sklenice k pomeranči a zalijeme 200 ml vodky a 200 ml medoviny a sklenici zavíčkujeme a dáme do lednice. Likér je výborný tak po 3 týdnech. 

 P1040765-133x200

Švestkový pečený čaj 

2 kilogramy švestek

375 g – 1 kg cukru (podle toho, jak kdo má rád sladké)

4 celé skořice

2 hvězdičky badyánu

1 dcl rumu

Švestky vypeckujeme a nakrájíme buď na měsíčky nebo kdo má rád menší kousky přímo na čajovou lžičku, nakrájí na kostičky. Dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zalijeme rumem.

P1050317  P1050322

Dáme péct na 200 stupňů na 30 – 45 minut – do té doby, než ovoce změní barvu, pustí šťávu a cukr se úplně rozpustí a změní se v malinko hustší sirup.

DSCF3603

V kuchyni to musí vonět švestkami a kořením – to je poznávací znamení, že je hotovo 😉  Ještě horké naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sklenici otočíme na 5 minut dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo – to v případě, že to vydržíte hned nesníst, ale je to velké pokušení  😛

DSCF3608-doostřeno

Domácí limoncello

250 ml vody

250 alkoholu

200 g cukru

4 citrony (zbavit kůry a bílé slupky, jinak by likér byl příliš hořký,ale pokud máte rádi hořké likér, bílou slupku neloupat)

Citrony oloupeme a  vložíme je do alkoholu, přidáme pár kousků žluté kůry při intenzivnější chuť a necháme stát týden nebo 14 dní, čím déle, tím bude chuť výraznější. 

Po vyluhování vyndáme kůru z nálevu, dáme vařit vodu s cukrem a vlijeme do citronem ochuceného alkoholu. Limoncello necháme dalších 14 dní uležet. Poté vyndáme citron, který mezitím krásně zesládl, takže ho může jíst i ten, kdo nemá kyselost citronu rád a Limoncello dáme do lahví a nalíváme panáčky jeden za druhým a vychutnáváme 🙂

 

P1050846 

Domácí broskvový džem s mátou   

1 kg broskví

 400 g krupicového cukru

 100-200 g cukru

 lžička kyseliny citronové

malá hrst mátových lístků 

Broskve zbavíme slupky a pecky, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Přisypeme  cukr a pomalu vaříme cca 30 minut. Až směs zhoustne přisypeme lžičku kyseliny citronové a ještě tak 5 minut provaříme. Nakonec přisypeme nasekané lístky máty a dále nevaříme. Ještě horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a skleničky otočíme dnem vzhůru, aby se utěsnily. Džem je výborný hlavně na palačinky, které díky mátě získají netradiční, ale lahodnou chuť. 

P1050870

 

Jahody s balsamicem

Pro 4 osoby:

150 ml balsamikového octa (tmavý hustý)

5 lžicvody

50 g cukru krupice

 500 g jahod

pepř

čerstvá máta

Jahody překrájíme na polovinu, větší plody rozčtvrtíme. V kastrůlku promícháme balsamikový ocet, vodu a cukr, krátce svaříme.
Do nálevu přidáme nakrájené jahody a provaříme na mírném plameni asi 5 minut. Necháme zchladnout, přelijeme je do skleněné uzavíratelné nádoby. Před podáváním dochutíme čerstvě umletým pepřem a nasekanou mátou.

P1060035

 

Jahodový dezert se sušenkami amarettini                                               

Příprava:20 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

600 g jahod

med

6 lžic cukru krupice

500 g bílého smetanového jogurtu

1 balení sušenek amarettini (mohou být i obyčejné máslové nebo cereální sušenky, které pokapeme mandlovým likérem Amaretto)

Jahody omyjeme, jednu celou odložíme na ozdobu poháru. Zbytek odstopkujeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cukrem v misce.

Prošleháme s jogurtem a medem. Šťávu z proslazených jahod slijeme do hrnku.

Připravíme si 4 misky, na dno položíme polovinou jahod, poklademe je sušenkami, které pokapeme jahodovou šťávou, přidáme polovinu ochuceného jogurtu. Postup opakujeme, dezert ozdobíme překrojenou jahodou a necháme 3–4 hodiny vychladit.

P1060036

 

Jahody a la Romanoff

Množství:pro 4 osoby

1 kg jahod

100 ml pomerančové šťávy nebo džusu

1/4 lžičky strouhané pomerančové kůry

4 lžíce moučkového cukru

4 lžíce pomerančového likéru (můžete použít i domácí pomerančový likér výše uvedený)

Jahody omyjeme, osušíme a odstopkujeme, velké plody můžeme překrojit.

Pomerančovou šťávu promícháme s kůrou, cukrem a pomerančovým likérem. Směs přelijeme přes jahody, dáme do chladu alespoň na dvě hodiny odležet, po hodině jahody promícháme. Perfektní osvěžení nebo lehký dezert 🙂 Můžeme ho podávat i s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou. 

P1060040

 

Domácí jahodový nanuk s mátou

1/2 kg jahod

2-3 lžíce cukru

šťáva z 1 citronu

malý svazek máty

Jahody odstopkujeme, omyjeme a dáme do mixéru. Přidáme cukr, citronovou šťávu a mátu a vše rozmixujeme. Rozmixované jahody nalijeme do připravených formiček na nanuky. Pokud nemáme formičky můžeme jahody nalít do plastových kelímků od jogurtů, do kterých poté zapíchneme dřívka nebo dvě půlky špejle těsně vedle sebe a dáme zmrznout. 

P1060200

 

Domácí pečená hrušková povidla se zázvorem a medem

1 kg zralých hrušek

1 malý panák jablečného octa

1/2 lžičky skořice

4 hřebíčky

1 lžička mletého zázvoru (nebo malý kousek strouhaného čerstvého)

2 lžičky medu

Hrušky zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do pekáčku. Přidáme zázvor (na jemno nastrouhaný a nebo mletý sušený), zakápneme jablečným octem, přidáme skořici a hřebíčky, promícháme a necháme půl hodiny uležet. Poté předehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme pekáček do trouby. Pečeme cca hodinu, aby hrušky změkly a pustily trochu šťávy. Můžeme tak jednou promíchat, popřípadě kápnout trochu vody, kdyby se zdálo, že se hrušky moc hnědnou. Jakmile změknou a trochu zhnědnou, vyndáme z trouby a zakápneme medem. Rozmačkáme vidličkou, promícháme a vznikne mám hustá kašička. Pokud není moc hustá a ještě obsahuje hodně vody, dáme kašičku ještě do pánvičky a tak 5 minut pomalinku svaříme do zhoustnutí. Horké plníme do skleničky, zavíčkujeme, skleničku obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout. 

DSCF7173

 Hruška dušená v čaji a bílém víně s krémem Chantilly

4 hrušky oloupané a zbavené jádřinců

černý čaj (Earl Grey)

1 l bílého vína

300 g cukru krupice

3 hřebíčky

3 badyány

1 skořice celá 

Na krém Chantilly: 

1 smetana na šlehání (31%)

1 lžíce třtinového cukru

1 vanilkový lusk

Vanilkový lusk podélně nakrojíme a špičkou nože vyndáme zrníčka, která vložíme do smetany. Tu si dáme prozatím stranou. 

Přivedeme do varu víno, do kterého přidáme čaj, cukr, hřebíček, badyán, skořici a poté vložíme oloupané hrušky i se stopkou. Na mírném plameni vaříme do změknutí. Poté odstavíme, hrušky vyndáme a necháme vychladnout. Čaj s vínem a kořením ještě zredukujeme na sirup. Smetanu vyšleháme se třtinovým cukrem a vanilkovými zrníčky. Hrušku naservírujeme  na talířek, přelijeme se zredukovaným sirupem a krémem Chantilly a dozdobíme vanilkou, skořicí a badyánem. 

DSCF7434

Mangové čatní 

1-2 zralá manga

150 ml vody

3 cm kousek zázvoru (nebo půl lžičky mletého)

150 g třtinového cukru

6-8 lžic balzamikového octa

1 dl bílého vína

2 celé skořice

5 ks hřebíčku

2 bobkové listy

2 lžičky sladké mleté papriky

1/2 lžičky soli

Mango oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (mělo by být zralé a měkké, jinak se to dělá hodně špatně a hodně dužiny zbytečně zůstane na slupce). Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky (pokud nemáme, použijeme sušený, který přidáme až do rozvaru). Dáme vařit 150 ml vody, přisypeme 150 g cukru, sůl, přilijeme bílé víno, ocet a přidáme všechno koření. Necháme chvíli vařit (cca 5 minut). Poté přidáme nakrájené mango a znovu vše provaříme, dokud nevznikne kaše a cukr nezkaramelizuje. Horké čatní plníme do čistých sklenic a zavřeme víčkem. Sklenici postavíme dnem vzhůru, dokud čatní nevychladne. Podáváme nejlépe ke grilovanému kuřecímu masu, k rybám či zelenině.