Fíkové čatní
Použité suroviny:
4 ks cibule
česnek 2 stroužky
500 g fíků
kousek zázvoru
250 g hnědého cukru
1 lžička soli| 1 špetka pepře
100 g rozinek nebo pár kuliček hroznového vína rozkrojených napůl a zbavených semen
1 lžíce hořčičného semínka
250 ml vinného octa
1 dcl červeného vína
lžička kyseliny citronové (nebo šťávy z citronu a kůra z citronu)
Nasekáme cibuli a česnek. Opereme fíky a spolu se zázvorem je pokrájíme na malé kousky.
Všechny suroviny další suroviny smícháme s nakrájenými fíky a zvolna je dusíme, dokud fíky nejsou na zkus měkké. Octu můžeme dát i více, protože sušené fíky jsou dost sladké.
Horkým chutney plníme sklenice, které poté dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Uchováváme v lednici dobře uzavřené.
Švestkové čatní
100 ml červené víno
8 ks švestek
1 šalotka
100 ml čerstvé pomerančové šťávy
50 g brusinek
2 celé skořice
1/2 lžíce mletého chilli
2 lžíce Korunního cukru hnědého
Švestky vypeckujeme, šalotku nasekáme nadrobno. Spolu s pomerančovou šťávou, vínem, brusinkami, kořením a Korunním cukrem hnědým vložíme do kastrůlku a přivedeme k varu. Poté vaříme na mírném plameni dalších 30 minut, dokud švestky nezměknou
Švestkové čatní II.
Suroviny:
500 g švestek
4 stroužky česneku
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžíce horčičného semínka
2 lžičky chilli koření, prášku
500 g práškového cukru
1 šálek octa
sůl
Postup přípravy:
Utřeme česnek a v hmoždíři nebo na třecí misce roztlučeme hořčičné semínko a vypeckujeme švestky.
Pak vložíme všechny přísady do nádoby a za stálého míchání vaříme, v nejnutnějším případě podléváme.
Když jsou švestky měkké a zbytečná voda odpařena, dáme svařené chutney vychladnout a plníme je do sklenic.
Jablečné čatní
jablka 4 větší
cibule 1 větší
cukr 1 lžíce (podle podle kyselosti jablek)
pepř
bobkový list 2
tymián 4 větvičky (nebo lžička sušeného)
zázvor 1 lžička
brusinky 1 hrst skořice 2 ks
Brusinkové čatní
150 g sušených brusinek
1 lžička mletého zázvoru
nové koření 4 kuličky
mletý koriandr 1 lžička
muškátový oříšek 1/2 lžičky
ocet
cukr
hřebíček 4 ks
červené víno 2 dcl
pomerančová kůra 1 lžička
Meruňkové čatní
1 kg meruněk
2 lžíce oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
100 ml balzamikového octa
100 ml jablečného octa
150 g cukru krupice
1 lžička soli
1 lžička zázvoru
1 lžička kari
1 lžička mletého koriandru
1 lžička muškátového oříšku
Na oleji zesklovatíme cibulku a česnek, přidáme omyté a vypeckované meruňky, koření, ocet, cukr, sůl, pepř a dusíme do měkka, dokud se nevyvaří ocet. Horké čatní plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Domácí pomerančový likér a´la Grand Marnier… dámský likér (ale chutnal moc i chlapům )
1 velký pomeranč (použijeme kůru i dužinu)
8 hřebíčků
200 ml broskvové vodky
200 ml silné medoviny (Staroslovanská)
Pomeranč oloupeme, odstraníme bílou slupku a rozdělíme na čtvrtiny a dáme do umyté sklenice s víkem.
Z kůry též odstraníme bílou slupku, jinak by likér byl hořký. Je to sice pracné, ale výsledek stojí za to. Uznávaný odborník by řekl, že „dobré jídlo je podmíněno trochou lidské dřiny“, takže vzhůru do toho
Poté slupku srolujeme a zapíchneme do každé ruličky 2 hřebíčky. Jednak aby ruličky držely pohromadě a hřebíček nám bezvadně ochutí samotný likér.
Ruličky přidáme do sklenice k pomeranči a zalijeme 200 ml vodky a 200 ml medoviny a sklenici zavíčkujeme a dáme do lednice. Likér je výborný tak po 3 týdnech.
Švestkový pečený čaj
2 kilogramy švestek
375 g – 1 kg cukru (podle toho, jak kdo má rád sladké)
4 celé skořice
2 hvězdičky badyánu
1 dcl rumu
Švestky vypeckujeme a nakrájíme buď na měsíčky nebo kdo má rád menší kousky přímo na čajovou lžičku, nakrájí na kostičky. Dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zalijeme rumem.
Dáme péct na 200 stupňů na 30 – 45 minut – do té doby, než ovoce změní barvu, pustí šťávu a cukr se úplně rozpustí a změní se v malinko hustší sirup.
V kuchyni to musí vonět švestkami a kořením – to je poznávací znamení, že je hotovo 😉 Ještě horké naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sklenici otočíme na 5 minut dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo – to v případě, že to vydržíte hned nesníst, ale je to velké pokušení 😛
Domácí limoncello
250 ml vody
250 alkoholu
200 g cukru
4 citrony (zbavit kůry a bílé slupky, jinak by likér byl příliš hořký,ale pokud máte rádi hořké likér, bílou slupku neloupat)
Citrony oloupeme a vložíme je do alkoholu, přidáme pár kousků žluté kůry při intenzivnější chuť a necháme stát týden nebo 14 dní, čím déle, tím bude chuť výraznější.
Po vyluhování vyndáme kůru z nálevu, dáme vařit vodu s cukrem a vlijeme do citronem ochuceného alkoholu. Limoncello necháme dalších 14 dní uležet. Poté vyndáme citron, který mezitím krásně zesládl, takže ho může jíst i ten, kdo nemá kyselost citronu rád a Limoncello dáme do lahví a nalíváme panáčky jeden za druhým a vychutnáváme 🙂
Domácí broskvový džem s mátou
1 kg broskví
400 g krupicového cukru
100-200 g cukru
lžička kyseliny citronové
malá hrst mátových lístků
Broskve zbavíme slupky a pecky, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Přisypeme cukr a pomalu vaříme cca 30 minut. Až směs zhoustne přisypeme lžičku kyseliny citronové a ještě tak 5 minut provaříme. Nakonec přisypeme nasekané lístky máty a dále nevaříme. Ještě horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a skleničky otočíme dnem vzhůru, aby se utěsnily. Džem je výborný hlavně na palačinky, které díky mátě získají netradiční, ale lahodnou chuť.
Jahody s balsamicem
Pro 4 osoby:
150 ml balsamikového octa (tmavý hustý)
5 lžicvody
50 g cukru krupice
500 g jahod
pepř
čerstvá máta
Jahody překrájíme na polovinu, větší plody rozčtvrtíme. V kastrůlku promícháme balsamikový ocet, vodu a cukr, krátce svaříme.
Do nálevu přidáme nakrájené jahody a provaříme na mírném plameni asi 5 minut. Necháme zchladnout, přelijeme je do skleněné uzavíratelné nádoby. Před podáváním dochutíme čerstvě umletým pepřem a nasekanou mátou.
Jahodový dezert se sušenkami amarettini
Příprava:20 minut + chlazení 4 hodiny
Pro 4 osoby
600 g jahod
med
6 lžic cukru krupice
500 g bílého smetanového jogurtu
1 balení sušenek amarettini (mohou být i obyčejné máslové nebo cereální sušenky, které pokapeme mandlovým likérem Amaretto)
Jahody omyjeme, jednu celou odložíme na ozdobu poháru. Zbytek odstopkujeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cukrem v misce.
Prošleháme s jogurtem a medem. Šťávu z proslazených jahod slijeme do hrnku.
Připravíme si 4 misky, na dno položíme polovinou jahod, poklademe je sušenkami, které pokapeme jahodovou šťávou, přidáme polovinu ochuceného jogurtu. Postup opakujeme, dezert ozdobíme překrojenou jahodou a necháme 3–4 hodiny vychladit.
Jahody a la Romanoff
Množství:pro 4 osoby
1 kg jahod
100 ml pomerančové šťávy nebo džusu
1/4 lžičky strouhané pomerančové kůry
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce pomerančového likéru (můžete použít i domácí pomerančový likér výše uvedený)
Jahody omyjeme, osušíme a odstopkujeme, velké plody můžeme překrojit.
Pomerančovou šťávu promícháme s kůrou, cukrem a pomerančovým likérem. Směs přelijeme přes jahody, dáme do chladu alespoň na dvě hodiny odležet, po hodině jahody promícháme. Perfektní osvěžení nebo lehký dezert 🙂 Můžeme ho podávat i s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou.
Domácí jahodový nanuk s mátou
1/2 kg jahod
2-3 lžíce cukru
šťáva z 1 citronu
malý svazek máty
Jahody odstopkujeme, omyjeme a dáme do mixéru. Přidáme cukr, citronovou šťávu a mátu a vše rozmixujeme. Rozmixované jahody nalijeme do připravených formiček na nanuky. Pokud nemáme formičky můžeme jahody nalít do plastových kelímků od jogurtů, do kterých poté zapíchneme dřívka nebo dvě půlky špejle těsně vedle sebe a dáme zmrznout.
Domácí pečená hrušková povidla se zázvorem a medem
1 kg zralých hrušek
1 malý panák jablečného octa
1/2 lžičky skořice
4 hřebíčky
1 lžička mletého zázvoru (nebo malý kousek strouhaného čerstvého)
2 lžičky medu
Hrušky zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do pekáčku. Přidáme zázvor (na jemno nastrouhaný a nebo mletý sušený), zakápneme jablečným octem, přidáme skořici a hřebíčky, promícháme a necháme půl hodiny uležet. Poté předehřejeme troubu na 200 stupňů a dáme pekáček do trouby. Pečeme cca hodinu, aby hrušky změkly a pustily trochu šťávy. Můžeme tak jednou promíchat, popřípadě kápnout trochu vody, kdyby se zdálo, že se hrušky moc hnědnou. Jakmile změknou a trochu zhnědnou, vyndáme z trouby a zakápneme medem. Rozmačkáme vidličkou, promícháme a vznikne mám hustá kašička. Pokud není moc hustá a ještě obsahuje hodně vody, dáme kašičku ještě do pánvičky a tak 5 minut pomalinku svaříme do zhoustnutí. Horké plníme do skleničky, zavíčkujeme, skleničku obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout.
Hruška dušená v čaji a bílém víně s krémem Chantilly
4 hrušky oloupané a zbavené jádřinců
černý čaj (Earl Grey)
1 l bílého vína
300 g cukru krupice
3 hřebíčky
3 badyány
1 skořice celá
Na krém Chantilly:
1 smetana na šlehání (31%)
1 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový lusk
Vanilkový lusk podélně nakrojíme a špičkou nože vyndáme zrníčka, která vložíme do smetany. Tu si dáme prozatím stranou.
Přivedeme do varu víno, do kterého přidáme čaj, cukr, hřebíček, badyán, skořici a poté vložíme oloupané hrušky i se stopkou. Na mírném plameni vaříme do změknutí. Poté odstavíme, hrušky vyndáme a necháme vychladnout. Čaj s vínem a kořením ještě zredukujeme na sirup. Smetanu vyšleháme se třtinovým cukrem a vanilkovými zrníčky. Hrušku naservírujeme na talířek, přelijeme se zredukovaným sirupem a krémem Chantilly a dozdobíme vanilkou, skořicí a badyánem.
Mangové čatní
1-2 zralá manga
150 ml vody
3 cm kousek zázvoru (nebo půl lžičky mletého)
150 g třtinového cukru
6-8 lžic balzamikového octa
1 dl bílého vína
2 celé skořice
5 ks hřebíčku
2 bobkové listy
2 lžičky sladké mleté papriky
1/2 lžičky soli
Mango oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (mělo by být zralé a měkké, jinak se to dělá hodně špatně a hodně dužiny zbytečně zůstane na slupce). Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky (pokud nemáme, použijeme sušený, který přidáme až do rozvaru). Dáme vařit 150 ml vody, přisypeme 150 g cukru, sůl, přilijeme bílé víno, ocet a přidáme všechno koření. Necháme chvíli vařit (cca 5 minut). Poté přidáme nakrájené mango a znovu vše provaříme, dokud nevznikne kaše a cukr nezkaramelizuje. Horké čatní plníme do čistých sklenic a zavřeme víčkem. Sklenici postavíme dnem vzhůru, dokud čatní nevychladne. Podáváme nejlépe ke grilovanému kuřecímu masu, k rybám či zelenině.