Mocha Coconut Frappuccino

na 1 sklenici: 

1-2  lžičky instatní kávy (podle toho, jak máte rádi silnou kávu)

4 lžíce strouhaného kokosu

250 ml mléka

4 lžičky cukru

4 kostičky hořké čokolády

Na ozdobu ušlehaná šlehačka, kokosové sušenky nebo sušené kokosové lupínky, strouhaná čokoláda

Tento drik je třeba začít připravovat den dopředu. Napřed si naložíme strouhaný kokos do mléka, přidáme 2 lžičky cukru, zamícháme a necháme ho v lednici den odležet. Pak přecedíme a máme kokosové mléko 🙂 Potom si uvaříme silnou kávu, přidáme 2 lžičky cukru, 4 kostičky čokolády, které necháme rozpustit a pak kávu necháme  zchladnout. Do skleničky nalijeme studenou kávu s čokoládou, pak kokosové mléko a led. Ti, kteří nemají rádi šlehačku a nebo v těchto horkých dnech nechtějí riskovat, si kávu můžou vychutnat jen takto bez ozdoby. A ti ostatní si jí mohou dozdobit našlehanou 31 procentní smetanou, navrch nasypou rozdrobené sušenky nebo kokosové lupínky  posypou ještě  strouhanou čokoládou. Já šlehačku moc nemusím, proto jsem dala i na fotce přednost „nahé“ variantě  jenom s mléčnou pěnou 🙂

 P1060088

Tip na vylepšení: Místo obyčejného ledu můžete uvařit silnou kávu, nalít ji do tvořítek na led a nechat zmrznout. Ledové kávové kostky pak dejte do frapuccina, zvýrazní se tak jeho kávová chuť  😉

Domácí nealko Mojito 

 Mojito se tradičně dělá tak, že se utluče máta se třinovým cukrema  limetkou a zalije se vodou s ledem. Já jsem si z limetek, cukru a vody připravila sirup, nalila do sklenice, doplnila čerstvou mátu, kterou jsem ještě malinko nadrtila, přidala limetky a dolila vodou. Lepší osvěžení neznám. A pokud si do mojita přidáte bílý rum, je to ještě větší zábava :)

 

 DSCF5453

 Celerová bowle

2 malé bulvy celeru
150 g moučkového cukru
1 citron
1 lahev kvalitního svěžího bílého vína
50 cl minerální vody

Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Poté ho rozložíme na dno mísy, posypeme 70 g moučkového cukru, navrstvíme dalším celerem, opět zasypeme cukrem, zastříkneme šťávou z celého citrónu a dáme na 2 hodiny do lednice, nejlépe je ale na 24 hodin. 

P1060075

Připravíme si velkou mísu, do které scedíme šťávu, kterou celer uvolnil. Dolijeme vínem a trochou vody, rozlijeme do skleniček a dozdobíme kousky celeru.

 P1060091

 Melounové Daiquiri 

1 porce: 

100-150 g melouna

limetkový sirup nebo čerstvé limetky

2 lžičky třtinového cukru

1 panák bílého karibského rumu

Meloun naporcujeme a rozdrtíme paličkou hmoždíře nebo lžící. Přisypeme třtinový cukr, přidáme limetky nebo nalijeme tak panáka limetkového sirupu, vše opět trochu podrtíme, aby meloun pustil šťávu a smíchal se s rumem a cukrem a limetkami. Přilijeme trochu minerálky jen na dolití sklenice, ne moc, jinak by se drink moc naředil. Přidáme led a podáváme. 

P1060098

 Jablečné Mojito pro děti

 1 porce: 

1 jablko – například Golden 

2 lžičky třtinového cukru

1 panák limetkového sirupu nebo jedna čerstvá limetka

10 lístků máty peprné nebo jablečné (není větrová)

jablečný džus

Ve sklenici nadrtíme mátu se třtinovým cukrem a s limetkami (nebo jen mátu nadrtíme s cukrem a zalijeme limetkovým sirupem), přidáme led a nakrájená jablíčka na plátky a zalijeme jablečným džusem.

P1060105

 Jahodové Mojito

čerstvé jahody (na jednu porci cca do půlky velké sklenice)

hrst máty

2 čajové lžičky třtinového cukru

1 limetka nakrájená na čtvrtiny

1 panák bílého rumu (kdo nemá rád alkoholické mojito, rum vynechá)

Jahody dáme do sklenice, zasypeme cukrem a mátou, přidáme kousky limetky a vše ve sklenici rozmačkáme paličkou od hmoždíře, aby jahody pustili šťávu a limetka taktéž. Pak dolijeme vodou, přidáme led, sklenice musí být plná až po okraj. Poté přes led přelijeme rum, který takto zchladíme. Dobře promícháme lžičkou a podáváme. 

P1060324

 Domácí dýňový džus

dýně Hokkaidó cca 1/4 – 1/2 

cukr (cca polovina váhy dýně)

citron 

kyselina citronová (1/2 lžičky)

1 dl pomerančového džusu

1 dl ananasového džusu

voda cca 1 l (+ vodu na doředění podle potřeby)

Dýni nakrájíme na kostičky i se slupkou, dáme do hrnce přidáme litr vody, cukr, citron na kolečka, kyselinu citronovou a necháme 24 hodin louhovat. Pak svaříme až je dýně měkká. Odstavíme z ohně. Přidáme pomerančový a ananasový džus a vše řádně rozmixujeme. Dolijeme převařenou vodou dle potřeby (ředíme tak 1:1 nebo 2:1). Pokud vše nevypijeme hned, džus nalijeme do láhví, zavíčkujeme a sterilizujeme. Sterilizovaný vydrží v láhvi i rok. 

DSCF7352