Mocha Coconut Frappuccino
na 1 sklenici:
1-2 lžičky instatní kávy (podle toho, jak máte rádi silnou kávu)
4 lžíce strouhaného kokosu
250 ml mléka
4 lžičky cukru
4 kostičky hořké čokolády
Na ozdobu ušlehaná šlehačka, kokosové sušenky nebo sušené kokosové lupínky, strouhaná čokoláda
Tento drik je třeba začít připravovat den dopředu. Napřed si naložíme strouhaný kokos do mléka, přidáme 2 lžičky cukru, zamícháme a necháme ho v lednici den odležet. Pak přecedíme a máme kokosové mléko 🙂 Potom si uvaříme silnou kávu, přidáme 2 lžičky cukru, 4 kostičky čokolády, které necháme rozpustit a pak kávu necháme zchladnout. Do skleničky nalijeme studenou kávu s čokoládou, pak kokosové mléko a led. Ti, kteří nemají rádi šlehačku a nebo v těchto horkých dnech nechtějí riskovat, si kávu můžou vychutnat jen takto bez ozdoby. A ti ostatní si jí mohou dozdobit našlehanou 31 procentní smetanou, navrch nasypou rozdrobené sušenky nebo kokosové lupínky posypou ještě strouhanou čokoládou. Já šlehačku moc nemusím, proto jsem dala i na fotce přednost „nahé“ variantě jenom s mléčnou pěnou 🙂
Tip na vylepšení: Místo obyčejného ledu můžete uvařit silnou kávu, nalít ji do tvořítek na led a nechat zmrznout. Ledové kávové kostky pak dejte do frapuccina, zvýrazní se tak jeho kávová chuť 😉
Domácí nealko Mojito
Mojito se tradičně dělá tak, že se utluče máta se třinovým cukrema limetkou a zalije se vodou s ledem. Já jsem si z limetek, cukru a vody připravila sirup, nalila do sklenice, doplnila čerstvou mátu, kterou jsem ještě malinko nadrtila, přidala limetky a dolila vodou. Lepší osvěžení neznám. A pokud si do mojita přidáte bílý rum, je to ještě větší zábava
Celerová bowle
2 malé bulvy celeru
150 g moučkového cukru
1 citron
1 lahev kvalitního svěžího bílého vína
50 cl minerální vody
Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Poté ho rozložíme na dno mísy, posypeme 70 g moučkového cukru, navrstvíme dalším celerem, opět zasypeme cukrem, zastříkneme šťávou z celého citrónu a dáme na 2 hodiny do lednice, nejlépe je ale na 24 hodin.
Připravíme si velkou mísu, do které scedíme šťávu, kterou celer uvolnil. Dolijeme vínem a trochou vody, rozlijeme do skleniček a dozdobíme kousky celeru.
Melounové Daiquiri
1 porce:
100-150 g melouna
limetkový sirup nebo čerstvé limetky
2 lžičky třtinového cukru
1 panák bílého karibského rumu
Meloun naporcujeme a rozdrtíme paličkou hmoždíře nebo lžící. Přisypeme třtinový cukr, přidáme limetky nebo nalijeme tak panáka limetkového sirupu, vše opět trochu podrtíme, aby meloun pustil šťávu a smíchal se s rumem a cukrem a limetkami. Přilijeme trochu minerálky jen na dolití sklenice, ne moc, jinak by se drink moc naředil. Přidáme led a podáváme.
Jablečné Mojito pro děti
1 porce:
1 jablko – například Golden
2 lžičky třtinového cukru
1 panák limetkového sirupu nebo jedna čerstvá limetka
10 lístků máty peprné nebo jablečné (není větrová)
jablečný džus
Ve sklenici nadrtíme mátu se třtinovým cukrem a s limetkami (nebo jen mátu nadrtíme s cukrem a zalijeme limetkovým sirupem), přidáme led a nakrájená jablíčka na plátky a zalijeme jablečným džusem.
Jahodové Mojito
čerstvé jahody (na jednu porci cca do půlky velké sklenice)
hrst máty
2 čajové lžičky třtinového cukru
1 limetka nakrájená na čtvrtiny
1 panák bílého rumu (kdo nemá rád alkoholické mojito, rum vynechá)
Jahody dáme do sklenice, zasypeme cukrem a mátou, přidáme kousky limetky a vše ve sklenici rozmačkáme paličkou od hmoždíře, aby jahody pustili šťávu a limetka taktéž. Pak dolijeme vodou, přidáme led, sklenice musí být plná až po okraj. Poté přes led přelijeme rum, který takto zchladíme. Dobře promícháme lžičkou a podáváme.
Domácí dýňový džus
dýně Hokkaidó cca 1/4 – 1/2
cukr (cca polovina váhy dýně)
citron
kyselina citronová (1/2 lžičky)
1 dl pomerančového džusu
1 dl ananasového džusu
voda cca 1 l (+ vodu na doředění podle potřeby)
Dýni nakrájíme na kostičky i se slupkou, dáme do hrnce přidáme litr vody, cukr, citron na kolečka, kyselinu citronovou a necháme 24 hodin louhovat. Pak svaříme až je dýně měkká. Odstavíme z ohně. Přidáme pomerančový a ananasový džus a vše řádně rozmixujeme. Dolijeme převařenou vodou dle potřeby (ředíme tak 1:1 nebo 2:1). Pokud vše nevypijeme hned, džus nalijeme do láhví, zavíčkujeme a sterilizujeme. Sterilizovaný vydrží v láhvi i rok.