Mleté maso po boloňsku s pečenými citronovými bramborami
4 velké nebo 8 středních moučnějších brambor
2 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citronu
1 cibuli, jemně nakrájenou
1 stroužek česneku, nasekaný
1 mrkev, jemně nakrájenou
1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
450 g mletého masa (můžeme použít jen hovězí, nebude to tak mastné)
2 lžíce sekaných sušených rajčat v oleji (nebo použijeme čerstvá rajčátka na kostičky)
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička kukuřičného škrobu (maizeny)
300 ml vývaru (podle druhu masa; bujon může být i z kostky)
hrst strouhaného sýra, nejlépe typu čedar
sůl a pepř
Oškrábané brambory omyjeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme na plech do trouby, osolíme, zakápneme citronem a zhruba hodinu pečeme při 200 °C, v horkovzdušné při 180 °C. Po zhruba deseti minutách rozpálíme na velké pánvi olej a osmahneme cibuli, česnek, mrkev i řapík celeru. Potom přisypeme mleté maso a ze všech stran ho osmažíme; zabere to asi tři až čtyři minuty. Přidáme sušená rajčata v oleji nebo protlaku, ochutíme worcesterskou omáčkou, osolíme a opepříme podle chuti a zalijeme vývarem. Přiklopíme a 35–40 minut necháme dusit na mírném ohni. Nakonec jídlo zahustíme maizenou (kukuřičný škrob) rozmíchanou v troše vody a necháme minutu prohřát. Podáváme s pečenými bramborami, posypané sýrem.