Pečený kňour
Vepřová plec (cca 1 kg)
1 lžíce hořčice
1 lžička balzamikového octa
1 lžička medu
1 lžíce olivového oleje
6 lístků šalvěje
sůl, pepř
3-4 jablka (nejlépe Goldeny)
Maso navrchu nakrojíme tak, abychom utvořili mřížku, nekrájíme moc hluboko, jen aby se vytvořily v mase malé kanálky, do kterých dáme marinádu a bylinky. Smícháme med, hořčici, balzamikový ocet a olivový olej do krémové marinády. Maso osolíme, opepříme a potřeme celé marinádou, včetně nakrojené mřížky a ještě navrch na mřížku nasypeme nasekané lístky šalvěje, tak aby zapadly i do mřížky, tím se maso lépe ochutí. Necháme v lednici tak hodinku uležet (kdo chce, může si připravit maso večer a naložit ho přes noc, je jemnější). Do pekáče dáme namarinované maso, podlijeme vodou. Nakrájíme jablíčka i se slupkou, ale bez jadřinců, nejlépe nakrájená na čtvrtky a přidáme je do pekáčku k masu. Pečeme při 200 stupních cca 2 hodiny. Maso musíme podlévat alespoň dvakrát za dobu pečení výpekem, aby se nevysušovalo.
Špenátový pudink
Připravíme si v podstatě klasický hrnkový knedlík (http://www.koukalici.cz/prilohy/) a do těsta ještě přidáme nadrobno nakrájené uzené maso – cca 1 velkou hrst, 200 g listového špenátu, který malinko nasekáme nožem. Pak ještě přidáme špetku muškátového oříšku, jen opravdu malinko, je hodně aromatický. A vaříme cca 40 minut.
Dušený ošlejch
1 kg červené cibule
2 dcl červeného polosladkého vína
3 plátky pomeranče i s kůrou (omyté)
sůl, pepř, olej
1 lžíce medu
1 lžíce balzamikového octa
Cibuli nakrájíme na plátky, dáme do pánve a na oleji opékáme, dokud trochu nezměkne. Pak přidáme med, balzamikový olej a plátky pomeranče. Zalijeme vínem a dusíme úplně doměkka. Pak ještě osolíme a opepříme a můžeme podávat společně s masem a pudinkem.