Domácí rohlíky
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
20 g oleje
10 g soli
5 g cukru
1 sáček instantního droždí nebo 17,5 g droždí v kostce (rohlíky jsou nadýchanější s klasickým kostkovým)
260 ml vlažné vody
Ze lžíce hladké mouky, 5 g cukru a droždí a trošky vlažné vody uděláme kvásek a necháme ho vzejít cca 30 minut. Pokud použijeme instantní droždí, kvásek dělat nemusíme. Do misky vsypeme přesátou hladkou a polohrubou mouku, do které zamícháme sůl. Přidáme kvásek (nebo instantní droždí), olej, vodu a v případě instantního droždí i cukr (u kostkového jsme ho už přidali do kvásku). Zpracujeme krásně hladké těsto a necháme ho vykynout zhruba hodinu. Po vykynutí z těsta utvoříme 15 kousků. Každý kousek rozválíme na tenkou placku, kterou srolujeme do ruličky a dáme na plech ještě asi na 15 minut vykynout. Poté každý rohlík natřeme vajíčkem rozšlehaným v mléce, posypeme například hrubozrnnou solí, mákem nebo sezamem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180-200 stupňů zhruba na 15-20 minut dozlatova.