Syrné šišky jsou v podstatě kuličky či knedlíčky z tvarohového těsta. Žahour je ovocná kaše či rozvařené ovoce. Recept na žahour zmiňuje ve své kronice František Pražský, což byl kronikář z dob Karla IV. Dle něj je žahour německé jídlo.
Recept na syrné šišky:
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
3 polévkové lžíce medu
200 g hrubé mouky
Žahour:
250 g jahod
1 čajová lžička mleté skořice
5 lžic medu
Na dozdobení šišek na talíři potřebujeme nastrouhaný tvrdý tvaroh, nastrouhaný perník, špetka skořice.
Na syrné šišky smícháme měkký tvaroh, mouku, vejce a tři lžíce medu. Utvoříme těsto, ze kterého půjdou krásně dělat kuličky. Pokud se těsto bude lepit, přidáme ještě trochu mouky, ale ne moc, jinak budou šišky tvrdé. Z těsta uděláme kuličky, které následně vaříme ve vroucí vodě. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové.
Na žahour nakrájíme omyté jahody na kousky, přidáme med a skořici a uvaříme na kaši.
Na talíř nalijeme žahour, do něj klademe šišky a ty posypeme strouhaným či nadrobeným tvrdým tvarohem, nastrouhaným perníkem a trochou skořice.
Na žahour samozřejmě můžeme použít jakékoliv ovoce (švestky, meruňky, jahody, borůvky, maliny…)