Syrné šišky jsou v podstatě kuličky či knedlíčky z tvarohového těsta. Žahour je ovocná kaše či rozvařené ovoce. Recept na žahour zmiňuje ve své kronice František Pražský, což byl kronikář z dob Karla IV. Dle něj je žahour německé jídlo. 

Recept na syrné šišky: 

250 g měkkého tvarohu

1 vejce

3 polévkové lžíce medu

200 g hrubé mouky

Žahour: 

250 g jahod

1 čajová lžička mleté skořice

5 lžic medu 

Na dozdobení šišek na talíři potřebujeme nastrouhaný tvrdý tvaroh, nastrouhaný perník, špetka skořice. 

Na syrné šišky smícháme měkký tvaroh, mouku, vejce a tři lžíce medu. Utvoříme těsto, ze kterého půjdou krásně dělat kuličky. Pokud se těsto bude lepit, přidáme ještě trochu mouky, ale ne moc, jinak budou šišky tvrdé. Z těsta uděláme kuličky, které následně vaříme ve vroucí vodě. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové. 

Na žahour nakrájíme omyté jahody na kousky, přidáme med a skořici a uvaříme na kaši. 

Na talíř nalijeme žahour, do něj klademe šišky a ty posypeme strouhaným či nadrobeným tvrdým tvarohem, nastrouhaným perníkem a trochou skořice. 

 

Na žahour samozřejmě můžeme použít jakékoliv ovoce (švestky, meruňky, jahody, borůvky, maliny…)