Tento dezert je pro Španělsko typický. Peče se tam zřejmě od středověku a byl pojmenován po patronu Španělska Apoštolu Jakubovi. Tento koláč patří k cukrářským specialitám Galicie. Návštěvník ho tam může ochutnat a zakoupit jako suvenýr kdekoli po celý rok. Místní lidé jej však stále připravují doma, zejména 25. července, na svatého Jakuba.
Koláč zdobí svatojakubský kříž (latinský kříž ve tvaru meče s liliemi na rukojeti), symbol Řádu svatého Jakuba, jehož cílem byla obrana proti Maurům. Existuje mnoho variant tohoto božského dezertu.
Tarta de Santiago (12. století)
Ingredience
- 200 g hladké mouky + další na vál
- 75 g moučkového cukru
- 100 g másla + další na vymazání formy
- 1 vejce
- případně trochu mléka na naředění
- Na náplň
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu a šťáva z půlky citronu
- 200 g mletých loupaných mandlí
- moučkový cukr na posypání
Příprava jídla
1 Z mouky, cukru, nasekaného másla a vejce vypracujte soudržné těsto. Podle potřeby přidejte trochu mléka. Z těsta utvořte hroudu a zabalené do fólie ho nechte v chladu odležet asi půl hodiny. Mezitím připravte náplň: ušlehejte z vajec a cukru hustý krém. Přimíchejte citronovou kůru a mandle. Předehřejte troubu na 180 °C.
2 Z těsta vyválejte na pomoučněném vále kulatý plát a vyložte jím (včetně asi 2–3cm okraje) rozevírací formu o průměru 26 cm. Formu s korpusem dejte na 10 minut předehřát do trouby, aby těsto malinko kleslo a pustilo máslo. Pak na něj nalijte náplň, povrch uhlaďte a pečte asi půl hodiny. Koláč nechte vychladnout ve formě. Přeneste ho na podnos, přiložte šablonu, pocukrujte a nakrájejte.
Šablona kříže
Pro stažení kříže klikněte pravým tlačítkem na následující odkaz a dejte „Uložit cíl/odkaz jako“ – šablona kříže ke stažení
… a fotečky 🙂
… když se nakrojí, nahoře je křupavá kůrčička a vevnitř je skoro ještě tekutá náplň s chutí a vůní citronu a s nasekanými mandličkami… prostě úúúúžasnýýýý