Mleté maso po boloňsku s pečenými citronovými bramborami

4 velké nebo 8 středních moučnějších brambor

2 lžíce olivového oleje

šťáva z půlky citronu

1 cibuli, jemně nakrájenou

1 stroužek česneku, nasekaný

1 mrkev, jemně nakrájenou

1 řapík celeru, nakrájený nadrobno

450 g mletého masa (můžeme použít jen hovězí, nebude to tak mastné)

2 lžíce sekaných sušených rajčat v oleji (nebo použijeme čerstvá rajčátka na kostičky)

2 lžíce worcesterské omáčky

1 lžička kukuřičného škrobu (maizeny)

300 ml vývaru (podle druhu masa; bujon může být i z kostky)

hrst strouhaného sýra, nejlépe typu čedar

sůl a pepř

Oškrábané brambory omyjeme, nakrájíme na menší kousky a  vložíme na plech do trouby, osolíme, zakápneme citronem a zhruba hodinu pečeme při 200 °C, v horkovzdušné při 180 °C. Po zhruba deseti minutách rozpálíme na velké pánvi olej a osmahneme cibuli, česnek, mrkev i řapík celeru. Potom přisypeme mleté ­maso a ze všech stran ho osmažíme; zabere to asi tři až čtyři minuty. Přidáme sušená rajčata v oleji nebo protlaku, ochutíme worcesterskou omáčkou, osolíme a opepříme podle chuti a zalijeme vývarem. Přiklopíme a 35–40 minut necháme dusit na mírném ohni. Nakonec jídlo zahustíme maizenou (kukuřičný škrob) rozmíchanou v troše vody a necháme minutu prohřát. Podáváme s pečenými bramborami, posypané sýrem.

DSCF7156