Prasečí s černou jíchou (14. století)
Vepřová krkovička vcelku
sůl, pepř
olivový olej
máslo
deci horké vody
Na černou jíchu:
3 lžíce švestkových povidel (lze přidat i švestkové čatní, ale dle originálního receptu se nedává)
sůl, pepř
mletý zázvor (v případě, že nepřidáte švestkové čatní, ve kterém už zázvor může být)
2 dcl černého piva
1/2 dcl octa (pokud jste nepřidali švestkové čatní)
půl krajíčku světlého nebo lépe tmavého chleba bez kůrky
5 kusů rumových perníčků
Krkovičku omyjeme, nasolíme a opepříme a vložíme do pekáčku. Pokapeme olejem, podlijeme vodou a dáme péct na 220 zhruba na 2 – 2,5 hodiny. Každou půlhodinu podléváme výpekem. Půl hodiny před dopečením na maso položíme oříšek másla a necháme ho roztéct.
Mezitím, co se maso peče (stačí tak půl hodiny nebo čtvrt hodiny před dopečením) si připravíme černou jíchu …
Do kastrůlku dáme 4 lžíce švestkových povidel – v případě, že máme i čatní, můžeme dát 3 lžíce povidel a lžíci čatní. Přilijeme pivo, nalámeme chléb a perníčky, osolíme, opepříme a svaříme, dokud se perníčky s chlebem nerozvaří a omáčka nezhoustne.
Potom ji ještě rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.