Francouzská cibulačka
1 kg cibule nakrájené na plátky
2 bobkové listy
5 snítek tymiánu
snítka rozmarýnu
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
2 dcl bílého vína
kuřecí vývar
sůl, pepř
1 lžíce cukru krystal
Cibuli osmahneme na olivovém oleji a na másle až zesklovatí.
Pak přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme všechno koření a zalijeme vínem a necháme ho vyvařit na polovinu.
Poté přidáme vývar, osolíme, opepříme a vaříme až je cibule měkká. Poté vyndáme bobkový list a můžeme podávat. Podáváme s opečenou bagetkou nebo rohlíkem sypaným parmazánem a zapečeným v troubě pod grilem.
Domácí gulášová polévka
Vepřová kost s kusem masa (třeba z pečeně nebo z krkovičky)
1 velká cibule
4 malé brambory
4 stroužky česneku
1 lžička gulášového koření
2 lžičky gulášové papriky
2 lžičky mletého kmínu
pepř, sůl, hrst čerstvé majoránky, olej
Vepřovou kost dáme do vody a uvaříme do měkka. Vývar odlijeme do mističky a maso necháme chvilku vychladnout. Poté ho nakrájíme na kostičky. Do kastrolu od vývaru dáme olej na kterém osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky. Jakmile je cibulka zlatavá, přidáme maso a brambory nakrájené na kostičky a opět orestujeme. Přidáme 2 stroužky česneku, který nakrájíme na plátky.
Poté přisypeme koření kromě majoránky. Krátce orestujeme, aby paprika nezhořkla. Zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Základ vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Poté přidáme ještě dva stroužky česneku, které můžeme utřít se solí, pokud je polévka méně slaná a přidáme nasekanou čerstvou majoránku. Dále nevaříme, majoránka by zhořkla.
Podle chuti dosolíme a dopepříme a podáváme.
Hřejivá zeleninová polévka se zázvorem a vločkami
1 větší mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
2 růžičky květáku
hrst pórku na kolečka
100 g ovesných vloček
1/2 lžičky – 1 lžička mletého zázvoru
1 lžička kari
sůl, pepř, olivový olej
Zeleninu opečeme na oleji, jakmile květák začne zlátnout, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Ovesné vločky nasucho opražíme na pánvičce a přidáme do polévky, přisypeme kari a zázvor a ještě chvilku vaříme než vločky nabobtnají a změknou. Na závěr opepříme a můžeme zasypat sekanou petrželkou a pažitkou.
Polévka z červené čočky se zázvorem a tymiánem
1/4 celeru bulvového
1 větší mrkev
100 g červené čočky
10 ks cherry rajčátek
1 větší cibule
3 menší stroužky česneku
1 lžička sušeného nebo čerstvého tymiánu
3 kuličky nového koření
1 ks bobkového listu
1 lžička zázvoru
1 lžíce olivového oleje
pepř, sůl
zeleninový vývar
Na olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájený celer a mrkev, přidáme nakrájenou cibuli. Až cibule změkne, přidáme na plátky nakrájený česnek zbavený vnitřního klíčku a opět chvilku osmahneme. Poté přidáme rajčátka překrojená napůl,přisypeme tymián, přidáme bobkový list, nové koření a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud není zelenina měkká, poté přidáme červenou čočku, zázvor a vaříme, dokud se čočka v polévce neuvaří a polévka trochu nezhoustne. Přidáme sůl a pepř podle chuti.
Boršč
1/4 hlavičky celeru
2 velké mrkve
1 kořenová petržel
1 velká cibule
1/4 malé hlávky zelí
500 g mletého masa (hovězí i vepřové)
4 kuličky nového koření
2 malé bobkové listy
1 malý rajský protlak
1 sklenice zavařené řepy
sůl, pepř
ocet (cca 2 lžičky)
cukr (cca 1 lžička)
Celer nakrájíme na velké kostky, mrkev na kolečka nebo větší kusy, petřžel taktéž a cibuli na velké kostky. Zelí nakrájíme nahrubo. Do kastrolu dáme mleté maso a necháme ho ve vlastním tuku opražit, můžeme podlít trochou vody, aby se nám nepálilo. Vařečkou ho stále rozdělujeme, aby se krásně rozdrobilo a nebylo na velké cucky. Přidáme veškerou zeleninu a trochu opečeme i s masem dohromady. Poté přidáme protlak a opět opečeme, aby trochu zkaramelizoval, ale nesmíme opékat dlouho, jinak se spálí. Zalijeme vše horkou vodou, přidáme nové koření a bobkový list (nejlepší je dát koření do čajového sítka nebo vajíčka, abychom ho pak marně nelovili v polévce) a vaříme, dokud maso i zelenina nezměkne. Maso musí pustit chuť do polévky. Osolíme, opepříme a přidáme řepu i se šťávou. Na závěr dochutíme dle chuti cukrem a octem. Na závěr můžeme dozdobit zakysanou smetanou, ale manžílek to nemá moc rád, tak ji nedávám 🙂
Staročeský krůtí kaldoun
kosti z krůty (cca 1/4 krůty včetně krku)
2 mrkve
1/4 bulvy celeru
1 větší cibule
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
sůl, pepř
2 lžičky hladké mouky
1 lžíce másla
1 žloutek
1 dl mléka
špetka muškátového oříšku
hrst nasekané petrželky
Mrkev nakrájíme na kolečka, celer na kostičky a cibuli nahrubo. Na trošce oleje opečeme mrkev s celerem, přidáme cibuli a ještě opečeme až cibule zesklovatí. Na zeleninu dáme krůtí osolené krůtí kosti a necháme zatáhnout. Zalijeme vodou, aby kosti byli potopené, přidáme bobkový list a nové koření a pepř. Vaříme dokud není zelenina měkká, pak kosti vyndáme, vývar přecedíme a zeleninu dáme stranou. Vývar vrátíme zpátky do hrnce a kosti ještě vaříme až bude maso měkké, hlavně krk musí být měkký. Maso opět vyndáme. Z másla a mouky uděláme slabou jíšku, zalijeme trochou vývaru, chvíli povaříme a nalijeme do polévky a opět chvilku vaříme. Polévku pak stáhneme z ohně, smícháme mléko se žloutkem a nalijeme do polévky,už dále nevaříme. Vychladlé maso obereme od kostí a nasypeme do vývaru.Uvaříme nudle a společně se špetkou muškátového oříšku (nejlepší je čerstvě nastrouhaný) a nakrájenou petrželkou přidáme do hotové polévky. Na tento recept jsem našla variantu s mlékem i bez mléka. Pokud máte radši jemnější chuť, přidejte mléko se žloutkem. Varianta bez mléka je výraznější, vývar je krásně silný. Já zkusila jemnější chuť s mlékem. Mě moc chutnala, manžílek by radši silnější vývar, takže záleží na chuti každého z vás 🙂 V některých receptech se dávají nejen nudle, ale i játrové knedlíčky, ale nemusí tam nutně být …
Dýňový krém s chilli
1/4 dýně Hokkaidó
1 střední cibule
1 velký stroužek česneku
1 střední mrkev
kousek čerstvého zázvoru (cca 2-3 cm)
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička třtinového cukru
cca 1 lžička kari (podle chuti)
2 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
1 větvička čerstvého citronového tymiánu (pokud máme domácí sušený, tak cca také půl lžičky)
1 sušená chilli paprička
2 lžičky zakysané smetany
zeleninový vývar
pepř, sůl
opražená dýňová semínka
olivový olej
Dýni neloupeme, nakrájíme ji na kostičky i se slupkou a dáme do zapékací misky nebo do pekáčku. Přidáme k tomu mrkev na kolečka a plátky čerstvého zázvoru. Polijeme olivovým olejem a pečeme při 200 stupních zhruba 30-45 minut. Po upečení si nakrájíme cibuli na hrubo, česnek na plátky. Do hrnce dáme trochu olivového oleje, přidáme cibulku a opékáme do sklovata. Pak přidáme česnek a opět mírně opékáme, ale nesmíme moc dlouho, jinak česnek zhořkne. Přidáme třtinový cukr, zeleninu z pekáče a chvilku ještě zarestujeme. Přisypeme sušený zázvor, kari a oba dva tymiány, promícháme a zalijeme vývarem nebo horkou vodou. Vaříme dokud není zelenina hezky měkká, aby se dala polévka řádně rozmixovat (dýně je dříve měkká než mrkev). Vyndáme větvičky od bylinek, osolíme, nameleme čerstvý pepř a ochutnáváme. Pokud je polévka příliš sladká (od mrkve a cukru), přidáme ještě trochu soli, ale nemusíme kdo má rád sladký krém, už dále nesolí. Rozmixujeme do hladka, můžeme ještě přilít vývar, pokud je polévka příliš hustá. Přidáme 2 lžičky zakysané smetany. Už dále nevaříme, už jen dochucujeme (pro výraznější chuť ještě přisypte více kari nebo ale opatrně, jakmile kari koření moc, je docela štiplavé). Opražíme ještě během chvilky na pánvi bez oleje dýňová semínka (jakmile se začnou nafukovat a praskat, jsou hotová). Krém nalijeme na talíř, přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku (na jeden talíř doporučuji tak půl papričky, ale kdo má rád hodně ostré, dá celou) a přisypeme dýňová semínka. Polévka byla vynikající. Chutnala nejen mě, ale i mému manželovi a ten krémové polévky moc nemusí 🙂 Určitě vyzkoušejte, je výborná na zahřátí v tomto deštivém a sychravém počasí.
Jemný hráškový krém
zeleninový vývar 500 ml
cibule, pokrájená nadrobno 1 ks
1 stroužek česneku
pórek, nakrájený (pouze bílá část) 1 ks
mražený hrášek 500 g
mléko 200 ml
smetana 200 ml
máslo
1 lžička zakysané smetany
olivový olej
čerstvě namletý pepř
sůl
špetka muškátového oříšku
Na olivovém oleji a másle zpěníme cibulku s bílou částí pórku jen do změknutí. Přidáme rozmražený hrášek, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí.
Jakmile je hrášek měkký, sundámee polévku ze žáru a přidáme do ní mléko i smetanu a vše společně rozmixujte v mixéru. Přes jemný cedník polévku přeceďte zpět do rendlíku a ještě pár minut provařte. Dle chuti dochuťte solí a muškátovým oříškem (s tím opatrně, je moc aromatický).
V malé pánvičce na olivovém oleji necháme zezlátnout plátky česneku, pozor, nesmí se spálit, byl by moc hořký. Polévku nalijeme na talíř, doprostřed dáme lžičku zakysané smetany, na ní naklademe plátky opečeného česneku a kolem nakapeme ještě olivový olej.